Čtvrtek, 25. dubna 2024

Českého polárníka překvapil medvěd, setkání skončilo objetím

Českého polárníka překvapil medvěd, setkání skončilo objetím

Na konci úspěšné expedice zbývalo už jen zapíchnout do sněhu českou vlajku. Vyčerpaného polárníka však právě v té chvíli zaskočil hladový lední medvěd. Už to vypadalo, že nebohého cestovatele čeká krutá smrt, když si obří medvěd všiml české vlajky a setkání nakonec skončilo objetím.

Tento krátký fiktivní příběh ukazuje, jak mimořádných výsledků dosahují Češi při třídění odpadu. V této oblasti patříme mezi evropskými zeměmi na špici, a lední medvědi tak mají důvod nám poděkovat, samozřejmě s nadsázkou. Třídění totiž prokazatelně snižuje vypouštění nežádoucích emisí do vzduchu, tím omezuje globální oteplování a tání ledních ker.

Zábavné video, ve kterém lední medvěd projeví vděčnost českému polárníkovi, můžete zhlédnout na http://www.samosebou.cz/cyklus-tv/polarni-objeti. Klip je součástí kampaně na podporu třídění odpadu, kterou naleznete také na Facebooku (http://www.facebook.com/tridimodpad) a webu (www.jaktridit.cz).

Zrecyklovali jsme půlku hory Říp

Tříděním odpadů se také výrazně šetří primární zdroje surovin, jako je například ropa, uhlí nebo dřevo. Jen za posledních 12 let se v Česku zrecyklovalo tolik obalového odpadu, kolik činí objem poloviny hory Říp. Ročně se díky třídění ušetří 23 km2 české přírody.

Jak je na tom s tříděním každý z nás si můžete zjistit přes interaktivní kalkulačku na samosebou.cz. Stačí zadat patřičné údaje a hned se dozvíte, jak by lední medvěd reagoval, kdyby za polárním kruhem potkal právě vás.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů