Sobota, 20. dubna 2024

Ministr ruší podezřelé soutěže

Ministr ruší podezřelé soutěže

Manažeři dopravních podniků se v březnu sešli na brněnském výstavišti, aby si poslechli o elektroautobusech. Poučil je i Miloš Křepelka, ředitel odboru z ministerstva životního prostředí. To ještě netušil, že v dubnu už na ministerstvu nebude. V jeho příběhu hraje velkou roli zakázka na zdravější dopravu, kterou zprostředkovala Allowance, firma proslulá v souvislosti s neprůhlednými losovačkami. Za ministra Richarda Brabce (ANO) v úřadu končí zmíněná zakázka, Křepelka i Allowance.

U zakázky na zdravější dopravu Křepelka zasedl v hodnotící komisi. Vyhrálo sdružení firem Grant Thornton Advisory a Mott MacDonald. Z úspěchu se ale dlouho neradovaly. "Podepsal jsem zrušení zakázky. Kvůli netransparentnosti a proto, že nové dotační období počítá s jinými projekty," uvedl Jan Kříž, náměstek pro eurofondy.

V zadání se totiž kladly podmínky, které vypadaly jako šité na míru. Přestože například hodnotu projektu stanovil úřad na maximálně 3,2 milionu, požadoval zkušenosti s podobnými projekty za 7,5 milionu. A tím zvýhodňoval velké hráče na trhu. Pochybnosti vyvolal také celý průběh soutěže. Měsíc poté, co se loni obálky rozlepily, ji ministerstvo zrušilo. Nakonec totiž vítězné firmy ze soutěže vypadly a zbyl jen jediný účastník.

Všichni uchazeči se navíc dozvěděli, za kolik nabízí služby konkurence. Grant Thornton a Mott MacDonald napoprvé uvedly cenu 2,9 milionu. Když se ale soutěž vypsala znovu, za stejnou práci chtěly jen polovinu - čímž se dostaly pod původně nejnižší nabídku. Zdá se, že tak malá zakázka nestojí za tolik pozornosti. Jenže vítěz by pomáhal tvořit dotační programy, v nichž se točí miliardy.

Že má Allowance o zdravou dopravu zájem, dokázala i na zmíněné brněnské akci - byla generálním partnerem a její zástupci tu radili dopravním podnikům. Vystupovali ve stejném bloku jako Křepelka. A právě on mohl být spojkou Allowance na ministerstvu, konkrétně spojkou bývalého šéfa firmy Davida Libigera. "Toho jsem v životě neviděl," tvrdí ale Křepelka.

Nové šéfy nicméně nepřesvědčil. HN se na Křepelkovo angažmá poprvé ptaly v polovině března. "Rozhodně to prověřím. Bude platit: padni, komu padni," zmínil ministr Brabec. O pár týdnů později dostal Křepelka výpověď - za nesplnění úkolu nadřízeného.

AUTOR: Kateřina Surmanová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů