Úterý, 19. března 2024

Senát schválil novelu vyjasňující účtování poplatků za OZE

Senát schválil novelu vyjasňující účtování poplatků za OZE

Senát schválil novelu energetického zákona, která vyjasňuje účtování poplatků za obnovitelné zdroje energií. Norma má napravit současný stav, kdy se kvůli nejednoznačnému znění zákona na ministerstvo průmyslu obraceli někteří obchodníci s energiemi, zda mají poplatky vybírat, či nikoli. Z novely vyplývá, že poplatky od svých zákazníků vybírat mají. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Obchodníci s elektřinou, kteří by od svých zákazníků poplatky nevybírali, by podle vlády získali konkurenční výhodu snížením konečné ceny elektřiny. Pokud by poplatky nebyly účtovány vůbec, mohlo by to podle ministerstva znamenat finanční deficit operátora trhu až 30 miliard korun. To by prý následně vedlo k jeho platební neschopnosti a pravděpodobnému zhroucení trhu s elektřinou a plynem v zemi.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) řekl senátorům, že zatím se nikdo mezeru v zákoně nepokusil využít, protože existovala silná politická vůle tento nedostatek vyřešit. Varoval, že pokud by se politická vůle zadrhla, už by tomu tak být nemuselo. Senátory žádal, aby novelu podpořili beze změny.

Problém vznikl kvůli loňské novele zákona, která měla za cíl hlavně omezit podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Norma ale zároveň náklady na podporu obnovitelných zdrojů vyčlenila z ceny za přenos a distribuci do zvláštní kategorie, což podle některých obchodníků bylo možné chápat tak, že již tyto platby není nutné vybírat.

Novela také stanoví, že výrobci elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů, jejichž stoprocentním vlastníkem jsou obce, nebudou muset své akcie zaknihovávat. Stejně tak nebudou muset zaknihovávat své akcie, jejichž hlavním předmětem podnikání je zemědělská výroba. Jde prý o víc než 700 akciových společností vzniklých z bývalých zemědělských družstev, které kvůli tomu mají mnoho akcionářů. Zaknihování akcií by tak stálo mnoho peněz. Zákon totiž ukládá akciovým a obdobným společnostem, aby předkládaly prohlášení o svých vlastnících s více než deseti procenty akcií, aby dosáhly na podporu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů