Pátek, 19. dubna 2024

V Moravské Třebové vzniká biocentrum a síť cyklo a in-line stezek

V Moravské Třebové vzniká biocentrum a síť cyklo a in-line stezek

Obnova přírodního areálu Knížecí louka v Moravské Třebové by měla být hotova do konce května. Kromě revitalizace říčky Třebůvka a celé údolní nivy tam vzniknou čtyři vodní tůně a bude vysazena zeleň. Město na vybudování takzvaného biocentra dostalo dvoumilionovou dotaci z operačního programu životního prostředí. V sousedství také za několik měsíců povedou cyklostezka a cesty pro in-line bruslení, řekl novinářům místostarosta Václav Mačát (ČSSD).

"Máme trochu zpoždění, ale chtěli bychom, aby bylo vše hotové zhruba do konce září," uvedl Mačát.

Asfaltová cyklostezka povede od parkoviště pod zámkem k autoškole v Brněnské ulici. Město na ni získalo dotaci, v rozpočtu je pro stavbu připraveno 2,7 milionu korun. In-line stezky se budou s cyklostezkou částečně překrývat. Vzniknou čtyři okruhy o délkách 800, 700, 400 a 300 metrů s šířkou cesty tři metry a s osvětlením. Náklady dosáhnou pěti milionů korun, v tomto případě se město musí obejít bez dotace. Celková délka včetně cyklostezky dosáhne 2,7 kilometru, chybět nebude ani mobiliář v podobě laviček a dětského koutku.

Radnice zahájila úpravy biocentra Knížecí louka vloni v srpnu. Na výstavbu in-line a cyklostezek se připravují výběrová řízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů