Středa, 24. dubna 2024

Ministr Brabec rozhodl o předběžném posouzení stanoviska EIA k letišti Vodochody

Ministr Brabec rozhodl o předběžném posouzení stanoviska EIA k letišti Vodochody

Ministerstvo životního prostředí v pondělí zahájí předběžné posouzení ve věci stanoviska EIA letiště Vodochody, rozhodl dnes ministr Richard Brabec.

Ministr životního prostředí dnes rozhodl o zahájení předběžného posouzení již vydaného stanoviska o posouzení vlivů na životní prostředí záměru (tzv. EIA) rozšíření Letiště Vodochody. "V pondělí zahájí věcně příslušný odbor ministerstva předběžné posouzení již vydaného stanoviska. Rozhodl jsem se tak na základě množství a obsahu podnětů, které v posledních měsících podaly desítky fyzických osob, občanských sdružení i obcí na ministerstvo životního prostředí. V rámci předběžného posouzení bude prověřeno, zda nedošlo v průběhu procesu posuzování vlivů na životní prostředí záměru rozšířit Letiště Vodochody na mezinárodní letiště k rozporu s právními předpisy," komentuje dnešní rozhodnutí ministr Brabec.

Po vydání stanoviska EIA došlo na ministerstvo životního prostředí přes 40 podnětů k jeho zrušení. Podněty obsahují výhrady týkající se např. hladiny hluku, vodohospodářského řešení, starých ekologických zátěží či nedostatečného vypořádání všech připomínek v průběhu procesu EIA.

Předběžné posouzení nemá ve správním řádu vymezené lhůty. Zpracovává ho správní orgán v rámci Ministerstva životního prostředí ČR, tedy odbor posuzování vlivů na životní prostředí, ale důležitou roli bude hrát právní posouzení. Pokud v rámci předběžného posouzení ministerstvo dojde k závěru, že mohlo být stanovisko EIA vydáno v rozporu s právními předpisy, pak může zahájit přezkumné řízení stanoviska EIA. Přezkumné řízení, vedené dle správního řádu, může vést až ke zrušení stanoviska EIA a zahájení nového procesu posuzování vlivů na životní prostředí nebo naopak k zastavení přezkumného řízení, pokud ministerstvo neshledá rozpor s právními předpisy při vydávání stanoviska EIA.

"Předběžné posouzení není v naší legislativě omezeno lhůtami. Uděláme ale vše pro to, aby s přihlédnutím k důležitosti, které samotné stanovisko představuje pro investora i pro dotčenou veřejnost, ministerstvo rozhodlo o případném přezkumu nejpozději do 4 až 5 týdnů," dodal ministr Brabec.

Proces posuzování vlivů na životní prostředí záměru Letiště Vodochody byl zahájen v únoru 2009. V říjnu 20013 vydalo ministerstvo životního prostředí souhlasné stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru "Letiště Vodochody" na životní prostředí s více než 120 podmínkami k ochraně životního prostředí a veřejného zdraví. Celkem má stanovisko EIA včetně všech příloh 1 330 stran. Mezi podmínky vydaného stanoviska EIA patří např. omezení kapacity pohybů letadel na max. 35 000 pohybů za rok, využívání letiště pouze pro letadla s rozpětím křídel do 36 m či nerealizování žádných plánovaných startů ani přistání v noční době.

Úplné znění stanoviska EIA, vč. všech příloh, lze nalézt v Informačním systému EIA, na adrese http://www.mzp.cz/eia.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů