Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brabec: Nový zákon o odpadech by měl vejít v platnost v roce 2016

Brabec: Nový zákon o odpadech by měl vejít v platnost v roce 2016

Nový zákon o odpadech by měl vstoupit v platnost od 1. ledna 2016. Vláda chce mít jeho věcný záměr hotový do letošního září. Příští rok na jaře pak má být hotové paragrafové znění. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) bude dokončení a schválení nového odpadového zákona v daném termínu obtížné, neboť se jedná o dokument, na němž má zájem řada zájmových skupin.

"Já si myslím, že je to splnitelné. Nebude to žádná legrace, protože samozřejmě je to bojiště různých lobby, ať už skládkařských nebo spalovacích a dalších," řekl dnes Brabec v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Nový zákon o odpadech je společně s novým plánem odpadového hospodářství jedním z klíčových dokumentů, které jsou potřeba pro získání evropských peněz například na výstavbu spaloven, řekl Brabec. Právě kvůli skluzu, který Česko v přijímáním důležitých odpadových norem má, nechce dát Evropské komise peníze třeba na výstavbu spalovny v Chotíkově u Plzně, dodal.

Plzeňská teplárenská už vydala na stavbu spalovny komunálního odpadu zhruba 700 milionů Kč, tedy třetinu celkových plánovaných nákladů stavby. Městská firma ji chce zprovoznit do konce roku 2015. O evropské dotaci kolem 500 milionů Kč stále jedná ministerstvo životního prostředí s Evropskou komisí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů