Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jihočeský kraj odmítl průzkum zlata a wolframu na Písecku

Jihočeský kraj odmítl průzkum zlata a wolframu na Písecku

Jihočeský kraj odmítl průzkum možných nalezišť zlata a wolframu v lokalitách Kovářova a Sepekova na Písecku. Podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) není vhodná doba na podobné projekty. Po zvážení záměru prý výrazně převažovala negativa spojená s průzkumem nad pozitivy. Proti průzkumu se postavily i obce.

"Je sice fajn vědět, že nejsme úplně chudý kraj. Ale myslím si, že by nemělo být cílem zplundrovat celou krajinu. Pokud tam to bohatství skutečně je, jsme pro spíš jej zachovat," řekl novinářům Zimola. Dodal, že na krajskou radu, která následně průzkum zamítla, se obrátili starostové Sepekova a Kovářova. S průzkumem rovněž nesouhlasí.

Zimola se domnívá, že stejný postoj se dá očekávat od vlády. Jihočeský kraj jí své stanovisko přeposlal. "Věříme, že i vláda průzkum na Písecku odmítne," řekl Zimola. Zatím nikdo neví, o jak velké ložisko vzácných kovů by šlo. Mohl by to prozradit až průzkum. "Možná by se nakonec ukázalo, že to není vůbec ekonomicky zajímavá záležitost. Ale my primárně nechceme povolit průzkum, protože by se jednalo o zátěž pro obce," řekl Zimola.

Poslanecká sněmovna uložila před měsícem vládě, že by měla deklarovaný zákaz těžby zlata v Česku kvůli ekologickým dopadům zapracovat do Surovinové politiky státu i do příslušných zákonů. Sněmovna tak reagovala mimo jiné na snahy těžebních společností získat povolení k průzkumu těžby zlata ve 13 českých lokalitách včetně Kašperských Hor nebo Jeseníků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů