Pátek, 29. března 2024

Česko je v zacházení s odpady na evropské špičce, shodli se odborníci

Ve třídění odpadů je Česká republika na špici mezi ostatními státy Evropské unie.

Česko je v zacházení s odpady na evropské špičce, shodli se odborníci

Češi si vytvořili systém sběru a recyklace obalových materiálů, který velice dobře funguje, přestože jej zajišťuje jediná firma - společnost Eko-Kom. Shodli se na tom hosté kulatého stolu, který tento týden uspořádalo ve svém sídle v pražském Karlíně vydavatelství Economia.

Hlavním tématem debaty bylo právě nakládání s obalovým odpadem a zejména otázka, zda je dobré vpustit do této oblasti dalšího hráče. Záměr vstoupit na český trh před měsícem oznámila německá firma Interseroh, která by chtěla monopolnímu Eko-Komu konkurovat.

Eko-Kom prý pracuje dobře

Pozvání k diskusi přijalo pět odborníků: bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart, který byl ve vládě v době, kdy společnost Eko-Kom začala naplno fungovat, Jan Slavík z pražské Vysoké školy ekonomické, Jakub Vít ze Svazu průmyslu a dopravy ČR, Marek Sýkora, starosta Dobřan a zástupce Svazu měst a obcí ČR, a Ladislav Trylč, který má na starosti oblast odpadů na ministerstvu životního prostředí.

Za vznikem české firmy Eko-Kom stojí průmyslové podniky, které vyrábějí balené zboží. Firma už od devadesátých let zajišťuje, aby fungoval svoz a recyklace odpadů. Od společností, jež vyrábějí obaly a prodávají v nich zboží, vybírá Eko-Kom peníze, kterými pak platí právě svoz, třídění, recyklaci a opětovné využití obalových odpadů. Eko-Kom také obcím radí, jak s odpady zacházet, nebo jim půjčuje kontejnery.

"Po šestnácti letech, co ten systém třídění a sběru odpadů v Česku funguje, můžeme říct, že je ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie vysoce efektivní a účinný," řekl v diskusi exministr Kužvart.

I Marek Sýkora za Svaz měst a obcí prohlásil, že stávající systém podle něj funguje velmi dobře. "Nejenže máme jeden z nejlepších výsledků v Evropě, co se týče výtěžnosti obalů, tedy kolik se toho vytřídí, ale systém je také velmi efektivní, co se týče nákladů, a to je velmi důležité," dodal Sýkora. "Neměli bychom měnit něco, co funguje efektivně a dobře, kdy jsou spokojeni jak občané, tak obce, ale i firmy, které obaly vyrábějí," myslí si Sýkora.

Potíže s tříděním v Německu

Kritici stávajícího systému nakládání s odpady v Česku poukazují na fakt, že Eko-Kom je monopol, protože v Česku nemá konkurenci.

"Napříč všemi státy Evropy fungují ty systémy úplně jinak. Ze studií Evropské komise ale vyplývá, že rozhodně neplatí úměra, že v zemích, kde mají více firem starajících se o sběr a recyklaci, by výsledky byly lepší nebo horší," podotýká Ladislav Trylč z ministerstva životního prostředí. Jan Slavík dokonce na VŠE zpracoval vlastní studii, která porovnává systémy s jedním nebo více operátory nakládání s odpady napříč Evropou. "Kupodivu výsledky té studie ukazují, že systémy, kde fungují konkurenční firmy, nejsou efektivnější než systémy monopolní. V obou případech je schopnost recyklace víceméně srovnatelná," říká Slavík.

Miloš Kužvart upozornil na fakt, že Eko-Kom investoval 11 miliard korun do toho, aby byly obce vybavené na třídění odpadu. "Otázka, jestli konkurenční firma dokáže vybavit šest tisíc obcí zhruba 240 tisíci kontejnery, je tedy velmi teoretická. Z mého pohledu by to znamenalo obrovské společenské náklady, které půjdou z kapsy někoho. Občanů, potažmo obcí," podotkl bývalý ministr Kužvart.

Sýkora za Svaz měst a obcí prohlásil, že má ze vstupu nové firmy na trh s odpady obavu. "Pustit do systému konkurenci je velmi jednoduché. Ale zajistit, aby přinesla do systému minimálně stejné, neřkuli vyšší peníze, to už jednoduché není a zkušenosti ze zahraničí to ukázaly," upozorňuje Sýkora.

A zmiňuje příklad Německa, kde se trh s odpady podle něj hroutí, obce nedostávají na svoz peníze a například vytříděnost plastů se snížila na pouhých dvacet procent. "Jestliže někdo chce vstoupit na trh a svým akcionářům, tedy firmám vyrábějícím obaly, slibuje, že ten systém bude levnější, tak nemůže slibovat obcím, že jim dá víc peněz. To by to musel dotovat. Takže my se oprávněně bojíme, že se vstupem jakési konkurence obce dostanou ze systému méně peněz," uvedl Sýkora.

Z EU se vyváží stále více odpadů

Řečníci se také věnovali problematice pohybu odpadu, tedy otázce, kolik odpadů putuje mimo Evropskou unii. Množství odpadů vyvezených z Evropy totiž stále stoupá.

"Jsou kvalifikované odhady, že ročně se jen z českých vyhozených mobilních telefonů vytáhne tři sta kilogramů zlata. To, co se děje, je k naší škodě a je škoda, že si neumíme nastavit taková pravidla, aby se vyplácelo využívat recyklované materiály jako náhražku k těm klasickým," popisuje exministr Kužvart.

Jako příklad uvádí, že místo aby se u dálnic používaly bariéry z recyklovaných plastů, dál se stavějí betonové.


Více z debaty čtěte v novém čísle časopisu Odpady, které vychází 19. 5. Videozáznam na odpady.ihned.cz

70 % Čechů třídí odpadky. Česká republika se tak v třídění odpadu řadí na špici mezi státy Evropské unie.


My se oprávněně bojíme, že se vstupem jakési konkurence obce dostanou ze systému méně peněz.

marek sýkora
Svaz měst a obcí ČR

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů