Čtvrtek, 28. března 2024

Jak chytře využít odpady

Jak chytře využít odpady

Stále více lidí i firem chápe, že odpad, který vzniká v domácnostech nebo při výrobě, je surovina, která se dá dobře využít. Rodí se proto čím dál víc originálních nápadů, jak může odpad posloužit.

Nespresso recykluje kapsle

Firma Nespresso přišla se zajímavým řešením, jak omezit odpad z hliníkových kapslí do kávovarů. Speciální firma prázdné kapsle vyčistí a hliník zrecykluje. Z hliníku pak Nespresso vyrábí části svých kávovarů.

Skanska své odpady znovu používá při stavbách

Na stavbách vzniká obrovské množství stavebních odpadů. Společnost Skanska neodváží své odpady výhradně na skládku, ale našla způsob, jak je při stavbě dál využít. Surové nebo nějak upravené stavební odpady zapracovává dál do staveb. Využívá například zeminu, výruby vzniklé při stavbě tunelů, vyfrézovaný asfalt, drážní kamenivo, vybourané betony a podobně. Například při opravě železnice se recykluje vytěžené drážní kamenivo. To se vytěží z kolejí, přetřídí a předrtí a pak se zase využije při stavbě nových kolejí.

Češi vynalezli technologii, která umí využít netříděné PET lahve

Čeští vědci z Akademie věd vyvinuli novou technologii na využití netříděných použitých PET lahví. Nyní se dokonce začne používat ve zkušební výrobě. Ústav chemických procesů Akademie věd ČR ji nyní nechal patentovat a uzavřel smlouvu se zahraniční firmou, která buduje v Polsku závod na zpracování deseti tisíc tun odpadu ročně. Unikátní technologie produkuje materiál, jenž se může znovu využít pro zdravotně nezávadnou výrobu plastů, například v potravinářství.

Technologie nepotřebuje striktně vytříděný plastový odpad, jako jsou například čisté PET lahve bez zátek. Výjimečnost spočívá v tom, že díky této technologii je možné získat čistou kyselinu tereftalovou, což je výchozí materiál, z něhož se vyrábí PET lahve. Technologie je podle vědců velmi ekonomická a mohou se díky ní opět vyrábět lahve použitelné pro člověka.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů