Pátek, 29. března 2024

Od louky na vinici až po sprchu v hotelu

Od louky na vinici až po sprchu v hotelu

Že jsou ve firmách kontejnery na tříděný odpad nebo nápisy "Zhasínejte", je už téměř samozřejmostí. Po celém Česku však přibývá firem, které nacházejí stále originálnější způsoby, jak chránit životní prostředí. Ať už jde o takové drobnosti jako kusy volné louky na vinohradu, na kterých mohou žít drobní živočichové, až po unikátní systém na zpracování mláta, díky němuž se desítky tun této suroviny dají využít k výrobě zelené energie.

Vinařství Sonberk

Má vlastní čističku odpadních vod a je postaveno na systému "zelený dům". Ve vinařství Sonberk v jihomoravských Popicích tedy zjednodušeně platí, že voda přichází a odchází, všechny odpady se ale zpracovávají ve vinařství. Veškeré víno, které Sonberk vyrobí, pochází z takzvané integrované produkce, což je podobné jako biokvalita v jídle. Tedy při péči o vinohrad i při zpracování vína se výrazně omezuje používání chemických látek, například se nesmí hnojit anorganickými látkami. Vinařství také používá v maximální míře bioprostředky při ošetření vinic proti houbovým chorobám, například na bázi fenyklového oleje. Na svém vinohradu vysazuje takzvanou "louku v meziřadí", tedy nechává mezi řadami révy prázdný prostor, čímž zvyšuje počet rostlin i živočichů, kteří na vinohradu žijí. Má také přepadovou nádrž, díky které využívá dešťovou vodu z rozsáhlé plochy. Sonberk vyhrál soutěž Vinařství roku 2013.

Plzeňský Prazdroj

Nejznámější česká pivovarnická společnost Plzeňský Prazdroj se zavázala, že do roku 2015 sníží spotřebu vody o 25 procent. Pracuje na tom. Například její pivovar Radegast v Nošovicích už snížil o 29 procent spotřebu vody, která se trvale dostala pod hranici tři hektolitry vody na jeden hektolitr piva, což tento pivovar řadí mezi špičku v Česku i ve světě. Plzeňský Prazdroj se také snaží využívat už použité suroviny z výroby. Už několik let používá mláto, produkt vznikající při filtraci piva, pro výrobu zelené energie. Odstředěné mláto se sníženou vlhkostí z původních 80 na 60 procent se odváží do Plzeňské teplárenské, kde se spolu s dalšími biopalivy, například s dřevní štěpkou, využívá pro výrobu páry a elektrické energie. Prazdroj takto zpracovává až několik desítek tun mláta denně.

Hotel Mosaic House

Mosaic House v centru Prahy je pasivní hotel, který využívá řadu technologií, jež šetří životní prostředí. Například voda se tu využívá ve dvou várkách: když se host osprchuje, jde voda do nádrže, kde ji speciální bakterie vyčistí a znovu se s ní například splachuje. Stejně tak se tato "šedá" voda používá například při úklidu, na pohánění fontán a k rekuperaci tepla. Systém šetří hotelu osm procent pitné vody. A například elektřinu si budova vyrábí sama v solárních panelech umístěných na střeše.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů