Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kotlíková dotace v Královéhradeckém kraji má zelenou: Žádosti začne krajský úřad přijímat už za dva týdny

Od 12. května 2014 budou moci obyvatelé Královéhradeckého kraje začít podávat žádosti o tzv. kotlíkovou dotaci...

Kotlíková dotace v Královéhradeckém kraji má zelenou: Žádosti začne krajský úřad přijímat už za dva týdny

Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes podepsal s hejtmanem Královéhradeckého kraje Lubomírem Francem dohodu o spolupráci v rámci tzv. kotlíkové dotace. Žádosti o příspěvek na výměnu starých kotlů začne krajský úřad přijímat 12. května a jejich příjem skončí 11. července nebo vyčerpáním 20 milionů Kč, které jsou na program určeny.

Od 12. května 2014 budou moci obyvatelé Královéhradeckého kraje začít podávat žádosti o tzv. kotlíkovou dotaci. Podpisem dohody o spolupráci v rámci Společného programu na podporu výměny kotlů potvrdili dnes toto rozhodnutí ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

"Kotlíkové dotace se osvědčily jako velmi úspěšný program, třeba v Moravskoslezském kraji se od roku 2012 podařilo vyměnit na 4 500 starých kotlů za 220 milionů Kč. Stále jich je ale potřeba vyměnit ještě tisíce. Na znečištění ovzduší se podílejí minimálně stejnou měrou jako průmysl nebo doprava. Jsem proto rád, že se nám podařilo najít další peníze a zajistit pokračování programu na výměnu starých kotlů teď i v Královéhradeckém kraji," prozradil ministr Brabec.

Podporu na výměnu starých neekologických kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním za nové účinné nízkoemisní zdroje tepla poskytuje Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s jednotlivými kraji od roku 2012. Po Moravskoslezském, Středočeském a Ústeckém kraji se do úspěšného programu zapojí i Královéhradecký kraj. Ten se na společné výzvě podílí nejen 10 miliony Kč z celkem alokovaných 20 milionů, ale také administrací žádostí. Ty mohou zájemci o dotaci podávat v písemné podobě na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje. O vyřizování žádostí se pak kraj rovným dílem podělí se Státním fondem životního prostředí.

Do zahájení příjmu žádostí na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje zbývají necelé dva týdny. Zájemci o dotaci je mohou využít na prostudování dokumentů, které jsou potřeba k přidělení dotace.

"Výzvu na kotlíkové dotace v Královéhradeckém kraji otevíráme 12. května. Chtěl bych upozornit všechny potenciální žadatele, že realizace výměny, včetně odpojení stávajícího kotle, nesmí proběhnout před tímto termínem," doplnil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Výzva pro Královéhradecký kraj je ve Společném programu na výměnu kotlů už šestá v pořadí, pátá výzva bude pro Ústecký kraj a připravuje se k vyhlášení.

Text 6. výzvy - Přílohy XIII
Dokumenty k 6. výzvě Přílohy XIII

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů