Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na skládce v Ostravě hoří balíky plastů, lidé by neměli větrat

Na skládce v Ostravě hoří balíky plastů, lidé by neměli větrat

Šest jednotek hasičů zasahuje v areálu skládky společnosti OZO Ostrava v Ostravě-Hrušově, kde okolo 14:30 vypukl požár hromady plastů. Magistrát vydal varování pro obyvatele města, aby do uhašení požáru raději nevětrali. ČTK to řekli mluvčí Moravskoslezských hasičů Petr Kůdela a náměstek ostravského primátora Dalibor Madej (ODS).

Způsobená škoda podle Kůdely zřejmě nebude nijak velká, příčina požáru zatím není známa. Požár ovšem vyvolal rozruch v Ostravě i okolí, neboť vysoký sloup dýmu je vidět z několikakilometrové vzdálenosti.

"Jde o požár hromady lisovaných balíků, které obsahují například plasty. Hromada zabírá plochu asi 30 krát 20 metrů a je vysoká asi osm metrů," řekl Kůdela. Hasiči podle něj mají požár pod kontrolou, hasí oheň pěnou a pravděpodobně pak hromadu budou rozebírat.

"Kouř analyzujeme, ale stoupá nahoru a zatím to vypadá, že je všechno pod kontrolou a ani oheň by se neměl rozšířit," řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka (KSČM), který je rovněž na místě. Madej řekl, že úřad raději vydal varování, ale kouř by pro zdraví lidí neměl být nebezpečný.

Výstraha se týká zejména obyvatel Slezské Ostravy. "Kdoví, co v těch balících je. Ale vzhledem k tomu, jak fouká vítr, je to rozptýlené a koncentrace by neměly být nebezpečné. Cítit to ale určitě bude," řekl Madej.

Kůdela řekl, že operační středisko hasičů přijalo kvůli požáru množství telefonátů, protože kouř je viditelný skutečně zdaleka. Na skládku se sváží každý den okolo 200 tun odpadů z ostravských domácností.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů