Pátek, 26. dubna 2024

MŽP bude příští rok šetřit hlavně na externích poradcích

MŽP bude příští rok šetřit hlavně na externích poradcích

Ministerstvo životního prostředí bude příští rok šetřit na smlouvách s externími poradci, právníky a při nákupu IT služeb. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ČTK řekl, že jeho úřad bude muset uspořit pět procent rozpočtu, což je přibližně 170 milionů korun. S úsporami se podle něj počítalo. Peníze chce zachovat hlavně pro ochranu přírody.

"Peněz bude určitě míň, to je už zřejmé. Ale pokud se nebudou zbytečně vyhazovat za zbytečnosti, vystačíme si vlastními silami. Nemělo by to znamenat omezení peněz do ochrany přírody a rozumných projektů," řekl Brabec. MŽP hospodaří s částkou zhruba 3,5 miliardy korun bez evropských fondů.

Koalice v pondělí debatu o rozpočtu přerušila a bude pokračovat příští týden. Zástupci koalice se shodli na tom, že ministerstva do konce tohoto týdne zanalyzují svá hospodaření.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve prohlásil, že rozpočet je postaven především na snižování provozních výdajů a na navyšování investic, zejména v dopravní infrastruktuře a zateplování budov. Při sestavování rozpočtu se ale musí vypořádat s navyšováním důchodů i plateb za státní pojištěnce zdravotním pojišťovnám.

Při hledání úspor na ministerstvech se řešila například neobsazená tabulková místa, některé resorty takových měly 15 procent, uvedl Brabec. Dále pak provozní výdaje, externí poradenství a IT služby. Právě životní prostředí za předchozích vedení bylo kritizováno za to, že platilo externím poradcům desítky milionů korun.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se koalice zatím nedohodla ani na tom, zda bude schodek státního rozpočtu činit 100 miliard korun, jak navrhlo ministerstvo financí. Pokud se financím podaří navýšit příjmy, může být podle Sobotky deficit i nižší. Sociální demokracie ale chce, aby byly v rozpočtu peníze na koaliční priority, jako je podpora výstavby dopravní infrastruktury či financování sociálních služeb. Koaliční strany se shodly, že se od příštího roku sníží DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu z 15 na deset procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů