Pátek, 26. dubna 2024

Středočeský kraj zamítl výrobu s naftalenem v Benátkách n. J.

Středočeský kraj zamítl výrobu s naftalenem v Benátkách n. J.

Středočeský krajský úřad zamítl odvolání, které podala firma Carborundum Electrite v souvislosti s výstavbou zařízení na výrobu brusných kotoučů za použití naftalenu v Benátkách nad Jizerou. Potvrdil tak usnesení stavebního úřadu v Benátkách, který zastavil řízení o dodatečném povolení stavby. ČTK o tom dnes informoval Vratislav Vozník z ekologického sdružení Arnika a vyplývá to z rozhodnutí středočeského krajského úřadu.

Stavební úřad v Benátkách nad Jizerou v minulosti zastavil stavební řízení kvůli nedostatečné dokumentaci. Firma Carborundum Electrite, která zařízení na výrobu kotoučů plánuje postavit, se proti tomu odvolala a rozhodnout měl Středočeský kraj. "Zatím jsme žádné oficiální rozhodnutí nedostali, vyjádříme se, až ho budeme mít v ruce," řekl ČTK generální ředitel firmy Carborundum Electrite Pavel Dostál.

Firma začala v minulosti stavět zařízení na výrobu porézních kotoučů bez stavebního povolení a v březnu 2013 požádala o dodatečné povolení stavby. Středočeský krajský úřad ve svém rozhodnutí uvádí, že zamítá odvolání firmy Carborundum Electrite z prosince 2013 a potvrzuje usnesení stavebního úřadu v Benátkách nad Jizerou, kterým bylo zastaveno řízení o dodatečném povolení stavby. "Toto zamítnutí kraje neznamená, že je navždy zamítnuta stavba té fabriky. Firma si může opět požádat o stavební povolení a pokud bude postupovat striktně podle zákona a vyžádá si všechna povolení tehdy, kdy si je vyžádat má, tak je možné, že někdy v budoucnu povolena bude," řekl ČTK Vozník. Podle něj firma nyní postupovala v rozporu se zákonem.

Závod rakouské společnosti Tyrolit, která patří do skupiny Swarovski, hodlá ve městě vyrábět porézní kotouče. Kuličky naftalenu se při zahřátí z kotoučů vypaří, výpary je pak třeba jímat a pálit. Naftalen je na seznamu potenciálních karcinogenů a může poškodit lidské orgány, vyvíjející se plod a je toxický pro vodní organismy. Obyvatelé Benátek nad Jizerou se obávají možného úniku naftalenu do okolí. Bojí se také toho, že kvůli zápachu z nové výroby nebudou moci větrat, protože naftalen zapáchá už při nízkých koncentracích.

V továrně v Benátkách nad Jizerou pracuje zhruba 300 zaměstnanců, kteří vyrábějí několik druhů kotoučů nebo lanové pily pro stavebnictví. Většina jejich výrobků se vyváží do zahraničí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů