Čtvrtek, 25. dubna 2024

Do milionového byznysu vstoupil další utajovaný investor

Praha chce odkoupit podíl v Pražských službách za 750 milionů. Vstup nového zájemce cenu zvedl o sto milionů, jednání se tak zadrhlo.

Do milionového byznysu vstoupil další utajovaný investor

Měl to být poslední velký obchod, který chtělo vedení pražského magistrátu uzavřít před pozimními volbami. Ke stoprocentnímu vlastnictví plynárenské a vodovodní společnosti měly přibýt ještě Pražské služby, které se starají o úklid odpadků. Do hry však vstoupil další neznámý zájemce, který o minoritní podíl projevil zájem.

Praha v podniku vlastní zhruba 76 procent, kýžený přibližně devatenáctiprocentní podíl patří neprůhledné kyperské firmě Northward Holdings. Její právník radě města koncem března napsal dopis, kde ji upozornil, že o akcie už nemá zájem jen město. Jiří Vávra (TOP 09), který má odkup na starost, tvrdí, že identitu nového investora nezná. "Nezastírám, že likvidace odpadů byla, je a bude dobrý byznys," vysvětlil přetahování o podíl.

Město by stoprocentním vlastnictvím získalo možnost zadávat Pražským službám zakázky na přímo, bez vypisování výběrových řízení. Výhodou by kromě vyšší hospodárnosti byla podle Vávry i možnost regulovat ceny svozu odpadu. "Do budoucna by tak mohly poplatky pro občany stagnovat, nebo dokonce klesat," říká.

Prozatím však z touženého obchodu sešlo - na základě znaleckého posudku, který si nechala Praha zpracovat, může magistrát za akcie nabídnout maximálně třičtvrtě miliardy. Northward však požaduje o sto milionů víc. Cena podílu přitom už rostla několikrát - a pokaždé to provázela změna minoritního vlastníka.

Čím dál dražší obchod

Původně menší balík akcií držela PPF Petra Kellnera, ale v roce 2010 jej prodala kyperské firmě Soranus s nedohledatelnými vlastníky. Majitele změnily akcie ještě dvakrát a nikdy nebylo jasné, kdo stojí v pozadí obchodu. V případě zatím posledního držitele podílu, Northward Holdings, lze jen říci, že za ni jedná advokát Petr Mlejnek z BBH, dvorní kanceláře Kellnerovy PPF. Ten na dotazy HN nereagoval.

O odkupu podílu se na magistrátu mluví dva roky, ale každý z neprůhledných vlastníků žádal víc, než město nabízelo. První posudky stanovily cenu na 400 milionů a postupně vyšplhaly až na dnešních 750. Kvůli tomu zamýšlený byznys kritizuje opozice a někdejší lídr koalice. "ODS nechtěla nabídnout víc než 600 milionů. Je zvláštní, že teď rada uvažuje o ceně daleko vyšší," uvedl lídr pražské ODS Filip Humplík. Pražské služby přitom byly oficiálně jedním z důvodů, proč se koalice ODS a TOP 09 rozpadla - TOP 09 vadilo, že se jednání o odkupu příliš táhnou a nedaří.

Příběh začal, když v roce 2011 skončil Pražským službám desetiletý kontrakt na úklid města. Původně se vypsala nová soutěž, ale exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) ji zrušil. Od té doby město službám zadává menší zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění. Rada dlouho čekala, že tak přitáhne pozornost antimonopolního úřadu - nakonec přilákala protikorupční policii.

Zájem nového investora teď přinutil radní, aby tendr na svoz odpadu stejně vypsali, za 4 miliardy na 4 roky. Možnost rychlého odkupu akcií tak totiž padla a službám v říjnu vyprší poslední smlouva.

Vyhlídek na poslední velký byznys se ale Praha nechce vzdát. "Záměr rozhodně nepadá. Museli jsme jen vyřešit technickou otázku svozu odpadu," uvedl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Pokud by ovšem Pražské služby tendr vyhrály, stoupne cena podílu a Praha by pak mohla přistoupit na téměř miliardovou cenu neprůhledné kyperské schránky.

2,9 mld. kč
byl 2011 obrat Pražských služeb. Starají se o svoz, sběr a spalování odpadu.

19,3 procenta
akcií činí podíl, který teď drží Northward Holdings a který chce odkoupit hlavní město.

AUTOR: Kateřina Surmanová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů