Pátek, 29. března 2024

V Krkonoších opraví desítky kilometrů turistických cest

V Krkonoších opraví desítky kilometrů turistických cest

Správa Krkonošského národního parku hodlá v Krkonoších do podzimu příštího roku opravit zhruba 97 kilometrů turistických chodníků a lesních cest a potoků. Opravy by měly přijít na 150 milionů korun a zčásti je zaplatí peníze z fondů Evropské unie. Díky současnému teplému počasí už opravy začaly. Mnohé z cest jsou dlouhodobě v nevyhovujícím stavu, řadu z nich poničily loňské povodně, informoval dnes ČTK mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.

Práce na desítkách míst přinesou omezení pro návštěvníky. "Naší maximální snahou je pracovat za provozu, tedy neuzavírat cesty. Úseky, kde budou dělníci pracovat, budou označeny a ve většině případů je bude možné obejít. Někde ale budeme muset přistoupit k dočasnému uzavření," uvedl ředitel správy parku Jan Hřebačka. Informace o omezeních turisté najdou na webu správy parku.

Aktuálně je kvůli opravám škod po loňských červnových záplavách uzavřena oblíbená Černohorská cesta z vrcholu Černé hory do Janských Lázní. Opravovaný úsek začíná u srubu správy KRNAP v Janských Lázních a končí na odbočce k Zrcadlovkám. Uzávěra by tam měla skončit do 30. června. Zásobování okolních bud je po dobu omezení možné denně do 07:00 a po 17:00.

Dělníci budou většinou opravovat zničený povrch cest a jejich podélné nebo příčné odvodnění. "Použity budou běžné technologie, ale také v horách osvědčené štětování. Nově také budeme používat takzvanou bavorskou metodu úpravy povrchu, kdy těleso cesty je uprostřed vyklenuto, aby voda mohla stékat do příkopů," uvedl Drahný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů