Čtvrtek, 28. března 2024

Armáda na burze: přes makléře koupila energii za 300 milionů

Stát objevuje komoditní burzu pro dodávky elektřiny a plynu. Díky nákupu přes makléře hlásí úřady mnohamilionové úspory.

Armáda na burze: přes makléře koupila energii za 300 milionů

Náklady na napájení vojenského letiště v Čáslavi nepatří zrovna mezi zanedbatelné položky. Tamní řídicí věž či hangáry ročně spotřebují elektřinu za více než milion korun, což by stačilo na pokrytí veřejného osvětlení menšího města.

Právě účty za energie pro letiště, kasárny i vojenské nemocnice se staly výdajem, na kterém se armáda rozhodla nejnověji šetřit. A v uplynulých týdnech pořídila zemní plyn a elektřinu pro veškeré své budovy na komoditní burze Kladno. "Ukázalo se, že jde o velice efektivní způsob šetření," tvrdí ministr obrany Martin Stropnický.

Vojáci jednorázově koupili celou roční spotřebu za zhruba 300 milionů - oproti dřívějším nákupům tím podle ministerstva ušetřili 74 milionů. "Můžu říct, že v nákladech na energie jsme dosáhli rekordní úspory," dodává Stropnický.

"Konkurenční aréna"

Armáda se tím zařadila k několika dalším velkým institucím, které vsadily na komoditní makléře.Na burze již posledních pár let nakupuje například ministerstvo vnitra, které zajišťuje napájení policejních stanic či hasičských zbrojnic, nebo resort spravedlnosti, odpovídající za provoz státních zastupitelství, soudů a věznic. Rekordmanem se ovšem stalo ministerstvo zdravotnictví, které na letošní rok nakoupilo v jednom balíku plyn a elektřinu za více než půl miliardy korun - pro 26 nemocnic, čtvery lázně a několik hygienických stanic.

Zástupci všech těchto resortů dnes hlásí mnohamilionové úspory. Vnitro coby průkopník v burzovních nákupech tvrdí, že od roku 2010 ušetřilo na 400 milionů. A ministerstvo spravedlnosti za dobu o rok kratší dalších sto milionů.

"Výhodou těchto nákupů je, že cenu určuje pouze trh," popisuje důvody mluvčí ministerstva spravedlnosti Miroslav Konvalina. Nákupy totiž probíhají prostřednictvím aukce, kdy jednotliví dodavatelé mohou ihned reagovat na nabídky konkurence a vylepšovat vlastní.

"Na burze působí zhruba patnáct hráčů, takže jde o silně konkurenční prostředí," říká Jaromír Čermák z vedení kladenské burzy, kterou úřady využívají.

Vlaková nádraží: další na řadě

Tradiční domlouvání dodavatelů energií je přitom mnohem méně flexibilní - úředníci totiž musejí vypisovat standardní výběrové řízení, které může trvat i několik měsíců. Například armáda tímto způsobem uzavřela svůj poslední nákup v roce 2010. A to na pět let dopředu.

"Cena energií však od té doby klesala, proto jsme smlouvu raději předčasně ukončili," vysvětluje Dagmar Kynclová, šéfka organizace Armádní servisní, která má energie na starosti. Naproti tomu u burzovního nákupu šlo podle ní o rychlou cestu. "Jediné, co jsme soutěžili, byl konkrétní makléř. A ten již domluvil na burze nejvýhodnější nabídku," dodává Kynclová.

Právě obejití složitého papírování je podle zástupců burzy dalším důvodem úspor. "Odběratelům, ale také dodavatelům odpadnou náklady na administrativu, takže mohou jít s cenou níž. Navíc není potřeba dodržovat lhůty vyžadované zákonem o veřejných zakázkách a nehrozí ani odvolání k antimonopolnímu úřadu," vypočítává Čermák.

Také obrana zřejmě nebude posledním resortem, který se rozhodl nakupovat na burze. Nejnověji o této cestě uvažuje také ministerstvo dopravy. "Jeví se nám to jako nástroj vedoucí k efektivním nákupům," říká mluvčí Zdeněk Neusar.

Doprava by pak tímto způsobem mohla zajistit energie například pro vlaková nádraží, budovy Ředitelství silnic a dálnic nebo třeba Řízení letového provozu.


Resorty na komoditní burze

Ministerstvo vnitra

Elektřinu poprvé nakoupilo ve velkém v roce 2010, o rok později přidalo i nákup zemního plynu. Dodávkami tímto způsobem zásobuje policejní stanice nebo hasičské zbrojnice. Až dosud nakoupilo na burze energie za zhruba 1,5 miliardy korun.

Ministerstvo spravedlnosti

Na burze si domlouvá dodávky energií od roku 2011, a to pro zajištění provozu soudů, státních zastupitelství, vězení nebo třeba justiční akademie. Nákupy dosáhly stovek milionů.

Ministerstvo zdravotnictví

Energie v jednom balíku poprvé nakoupilo loni na podzim. Za více než půl miliardy pořídilo plyn a elektřinu pro 26 nemocnic, 14 krajských hygienických stanic, 11 ústavů, čtvero lázní a devět dalších zdravotnických zařízení.

Ministerstvo životního prostředí

Velký nákup prostřednictvím burzy uzavřelo v roce 2012. Na dva roky si domluvilo energie za více než 30 milionů.


74 MILIONŮ

korun ušetří armáda při nákupu elektřiny a zemního plynu na komoditní burze na příští rok oproti letošku.

AUTOR: Vladimír Šnídl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů