Úterý, 19. března 2024

Spojené státy citelně zasahují klimatické změny, tvrdí vědci

Spojené státy citelně zasahují klimatické změny, tvrdí vědci

Spojené státy pociťují dopady klimatických změn způsobených člověkem na celém území v podobě vysychání vodních zdrojů, častějších vln veder či sérií přívalových dešťů. Uvádí to dnešní zpráva týmu vědců, podle níž se počasí náchylnější k extrémům negativně projevuje jak na zdraví lidí, tak na zemědělství či infrastruktuře. Vláda prezidenta Baracka Obamy chce zprávu podle agentury Reuters využít k přesvědčení Američanů, aby omezili činnosti produkující skleníkové plyny.

"Klimatické změny, kdysi považované za problém vzdálené budoucnosti, se napevno přemístily do přítomnosti," uvádí klimatická zpráva, na níž pracoval tým tří set odborníků ve spolupráci s federálními úřady.
Uplynulé desetiletí bylo podle zprávy nejteplejším obdobím ve Spojených státech od začátku pravidelného měření teplot. Výrazně rovněž přibylo extrémních atmosférických jevů, jako jsou například přívalové deště. Těch podle klimatologů za poslední půlstoletí přibylo nejvíce na severovýchodě USA, kde jich nyní přichází o 71 procent více než před 50 lety.

Ačkoli klimatické změny mohou v krátkodobém horizontu například některým zemědělcům prospívat, neboť teplo poskytuje delší dobu pro zrání úrody, podle zprávy výrazně převažují negativní dopady na americkou ekonomiku, ať již kvůli častějším záplavám, výraznější erozi půdy či hrozícímu vzestupu hladiny oceánů.

Jedním z příkladů je podle zprávy masové rozšíření hmyzu škodícího horským borovicím, které umožnily teplejší zimy a delší léta. Invaze těchto brouků zničila před třemi lety statisíce hektarů borovicových lesů na západě USA.

Podle vědců ohrožují klimatické změny rovněž zdraví Američanů, neboť přispívají ke snazšímu přenášení chorob, zhoršují kvalitu vzduchu, případně mohou způsobit nárůst psychických problémů v populaci.

Prezident Barack Obama, který chce prostřednictvím zprávy agitovat u Američanů za klimaticky odpovědnější chování, hodlá během dneška poskytnout několik rozhovorů moderátorům předpovědí počasí na amerických televizních stanicích, v nichž chce zdůraznit doporučení týmu vědců. Podle Obamova poradce Johna Podesty zpráva zahrnuje "velké množství prakticky využitelných zjištění", která by měli využívat lídři amerických států i místích komunit, aby snížili dopad klimatických změn.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů