Pátek, 29. března 2024

Železná Ruda letos postaví sběrný dvůr, úpravnu vody a vodovod

Železná Ruda letos postaví sběrný dvůr, úpravnu vody a vodovod

Více než třicetimilionové investice mají letos v Železné Rudě na Klatovsku zlepšit podmínky pro místní obyvatele i šumavské turisty. Radnice s pomocí dotací letos postaví nový vodovod v Alžbětíně, rekonstruuje zastaralou městskou úpravnu pitné vody a postaví sběrný dvůr, řekl ČTK starosta Michal Šnebergr (ODS).

Lepší infrastruktura má mimo jiné zatraktivnit příhraniční oblast, která se po roce 1989 potýkala s odlivem pohraniční stráže, armády, policie, celníků, ale také zaměstnanců podnikových rekreačních zařízení.

Za důležitou investici považuje starosta například postavení sběrného dvora. Měl by přijít na devět milionů korun, z toho radnice zaplatí třetinu ceny a zbytek dotace, o kterou město usilovalo delší dobu. Železná Ruda má kolem 1800 stálých obyvatel, příjezdem rekreantů v turistické sezoně se počet lidí výrazně zvýší. "Sběrný dvůr je potřeba, protože sezonní špičky jsou na Železnorudsku znát. Je tu skoro tisícovka rekreačních bytů, takže tu populaci místních obyvatel v prázdninových a svátečních termínech významně navyšují turisté, a jsou tu odpady, které je třeba řádně třídit a řádně likvidovat," řekl starosta.

Výstavba zhruba kilometrového vodovodního řadu a přípojek v Alžbětíně a modernizace městské vodárny přijde na 22 milionů korun, z toho město získá až devadesátiprocentní dotaci. "Naše vodárna je letitá a technologie z doby, kdy se před 30 lety vybudovala, byly jiné. Dnešní požadavky a také možnosti úpravy vody jsou daleko dokonalejší," poznamenal Šnebergr.

V Alžbětíně dosud obyvatelé používají vodu ze soukromých studní a částečně z nevyhovujícího veřejného vodovodu. Zlepšit služby má i nová úpravna vody. Město bere vodu z Grádelského potoka a z některých historických studní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů