Sobota, 20. dubna 2024

ČEZ odstaví ztrátovou elektrárnu v bulharské Varně. Možná už navždy

ČEZ odstaví ztrátovou elektrárnu v bulharské Varně. Možná už navždy

Z investovaných 8,7 miliardy korun se dosud vrátila jen část. Dceřiné firmy ČEZ v zahraničí loni prodělaly skoro miliardu.

Propad výroby o dvě třetiny, vysoce ztrátový provoz a nadměrné emise. Uhelná elektrárna v bulharské Varně, kterou ČEZ získal před osmi lety téměř za devět miliard korun, má před sebou nejistou budoucnost.

Podle informací týdeníku Ekonom ji ČEZ na konci letošního roku odstaví z provozu - možná natrvalo. Vše bude záležet na tom, zda se dohodne s bulharskými úřady na smysluplných podmínkách provozu.

Na Balkáně tak nejspíš nastane druhý případ, kdy ČEZ odepíše investici v řádu miliard korun. V Albánii přišel v lednu loňského roku o licence k distribuci a prodeji elektřiny a prodělal zhruba pět miliard korun.

Z investované částky 8,7 miliardy korun do nákupu společnosti TEC Varna se české společnosti vrátila nazpět méně než polovina. V minulých letech, kdy byl provoz elektrárny ještě ziskový, si v podobě dividend stáhla nazpět 3,8 miliardy korun.

ČEZ již vytvořil ve svém účetnictví k hodnotě elektrárny vysoké opravné položky. Ke konci loňského roku si ji cenil na 2,3 miliardy korun. Tak vysokou ztrátu by tedy letos utrpěl v případě definitivního uzavření elektrárny.

Takové řešení je z dnešního pohledu vysoce pravděpodobné. Elektrárna Varna neplní limity pro vypouštění emisí oxidů dusíku a síry, tři z původních šesti bloků se již dnes nacházejí mimo provoz. Tři zbývající vyhasnou na konci roku. Nápravu má přinést ekologizace provozu ve výši minimálně 68 milionů eur, jenže ČEZ odmítá tuto investici schválit, dokud nebude mít přislíbenou její návratnost.

Elektrárna ve Varně totiž vyrábí jen v omezeném rozsahu, plní funkci záložního zdroje energie. "Regulátor nám platí jen 4,3 eura za vyrobenou megawatthodinu, zatímco státem vlastněná elektrárna Marica Iztok 2 dostává 11 eur," stěžuje si ředitel elektrárny Minčo Minčev.

Černouhelná elektrárna Varna je závislá na dovozu paliva z ukrajinského Donbasu a k dosažení rentability potřebuje dle Minčeva dostávat aspoň 14 eur za jednu vyrobenou megawatthodinu.

Dalším zdrojem potíží je fakt, že bulharský provozovatel přenosové soustavy NEK za dodanou elektřinu platí pozdě. V současnosti elektrárně dluží 35 milionů leva, tedy v přepočtu půl miliardy korun.

Jisté je, že elektrárna v prosinci přestane vyrábět. ČEZ stále doufá, že se s bulharskými úřady dohodne a TEC Varna po dvouleté modernizaci v roce 2017 obnoví provoz. "V tuto chvíli jednáme s tamními úřady. Z úst představitelů tamní energetiky i různých politiků zaznívá nutnost zachovat provoz elektrárny Varna pro zajištění bezpečnosti a spolehlivosti elektrizační soustavy," odpověděl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Osud elektrárny Varna zůstává ve stínu známější kauzy, kterou je ohrožení investice do společnosti CEZ Elektro Bulgaria, což je největší dodavatel elektřiny na tamním trhu. Bulharský energetický regulátor DKEVR v polovině března zahájil řízení o možném odebrání licence. Své rozhodnutí několikrát odložil, další jednání se má konat 12. května. V daném případě ČEZ věří, že licenci k provozu nakonec uhájí.

Česká energetická jednička nemá potíže jen v Bulharsku. Jeho třináct hlavních dceřiných firem v zahraničí loni v součtu vykázalo ztrátu 891 milionů korun. To znamená výrazné zhoršení oproti roku 2012, kdy těch samých třináct firem v součtu vykázalo zisk 5,8 miliardy korun po zdanění.

Hlavním původcem ztrát byly vloni dvě firmy - v Nizozemsku registrovaný podnik CEZ MH, jehož prostřednictvím ČEZ drží sedmiprocentní podíl v maďarském rafinerském a plynárenském koncernu MOL, a zmíněná elektrárna ve Varně. Každá z nich zanechala v loňských výsledcích skoro miliardovou "sekeru".

ČEZ sice v loňském roce inkasoval na dividendách přes 14 miliard korun, ale téměř vše vybral od dceřiných firem působících v České republice. Pouhých 586 milionů korun pocházelo ze zahraničí, konkrétně ze zisku rumunských dceřiných společností.

TEC Varna v číslech

8,7 MILIARDY KORUN
zaplatil ČEZ v roce 2006 bulharské vládě za stoprocentní podíl v elektrárenské společnosti TEC Varna.

566 MILIONŮ KWH
vyrobila elektrárna Varna v loňském roce. Při instalovaném výkonu 1260 MW to odpovídá využití kapacity na pouhých pět procent.

897 MILIONŮ KORUN

loni prodělala společnost TEC Varna. Mezi dceřinými firmami ve skupině ČEZ tak obsadila pozici druhé nejztrátovější.

316 ZAMĚSTNANCŮ
pracuje v elektrárně Varna, s nepřímými místy jde asi o tisícovku pozic. V případě definitivního uzavření přijdou o práci.

AUTOR: David Tramba
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů