Pátek, 29. března 2024

Rychlejší způsob sušení biomasy vyvinula firma Biover díky evropským dotacím

Rychlejší způsob sušení biomasy vyvinula firma Biover díky evropským dotacím

Nová sušička biomasy společnosti Biover s.r.o. z Českých Budějovic využívá mikrovlnného záření. Do vývoje a výroby prototypu nového zařízení firma investovala celkem 15,2 milionu korun, z toho polovinu obdržela formou dotace z Operačního programu Podnikání a inovace, konkrétně programu Potenciál.

Ten pomáhá podnikatelům zavádět a rozšiřovat kapacity pro realizaci výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. "O podporu z programu Potenciál měli čeští podnikatelé stále větší zájem. Není divu. Inovace a investice do výzkumu a vývoje jsou základními stavebními kameny rozvoje každé firmy," říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. "V blízké době vyhlásíme další výzvu o podávání žádostí do programu Potenciál a podporu inovací a výzkumně-vývojových aktivit můžeme podnikatelům přislíbit i v nadcházejícím období," dodává.

"O podporu z programu Potenciál dosud úspěšně žádalo 552 projektů, které si rozdělí 8,4 miliardy korun. Konkrétně jihočeským podnikatelům pak bylo či ještě bude vyplaceno zhruba 264 milionů korun," doplňuje Ondřej Votruba, pověřený řízením agentury CzechInvest.

Novou sušičku firma vyvíjela v letech 2011 až 2013 ve svém Centru výzkumu a vývoje technologií zpracování biomasy, v minulosti také podpořeném z evropských dotací. Zapojením mikrovlnného záření se proces sušení biomasy zrychlí, teplo se totiž dostane rovnou do nitra hmoty. "K celému procesu je potřeba asi desetina energie oproti klasické bubnové sušárně," říká Ivan Jirsa ze společnosti Biover. "Původně jsme ji vyvíjeli pro sušení biomasy k užití v energetice, lepší a širší komerční využití však může mikrovlnná sušárna mít i při sušení obilí po sklizni," předpokládá.

Jihočeská firma Biover se zabývá využitím biomasy při výrobě elektrické a tepelné energie, návrhem a realizací strojů na zpracování biomasy nebo výrobou biopaliv. Na proces sušení biomasy se firma specializuje od roku 2006.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů