Pátek, 19. dubna 2024

Brno prodává do zahrádek dotované kompostéry

Brno prodává do zahrádek dotované kompostéry
Od letošního února zahájilo Brno pro své občany prodej kompostérů za velmi zvýhodněnou cenu. Chce totiž snižovat množství bioodpadu. Dále se tak rozvíjí pilotní projekt domácího kompostování v městské části Brno-Žebětín realizovaný v letech 2010 až 2012.

K rodinným domům nebo rekreačním objektům umístěným na území města Brna lze koupit kompostér typu o objemu 400 litrů v ceně 790 korun (uvedená prodejní cena je již snížena o dotaci města). Kompostér o objemu 900 litrů v ceně 960 korun je již vyprodán. Kompostéry jsou prodávány za 50 procent nákupní ceny. K dispozici je ještě 400 kusů kompostérů o objemu 400 litrů, neboť sto se jich už prodalo.

"Nabídku koupit si kompostér za nižší cenu využilo již přes sto občanů a další se mohou přihlásit. Chceme tímto krokem snížit množství bioodpadu a zároveň snížit množství sváženého komunálního odpadu. V konečném důsledku napomáhá kompostování i ke snižování emisí skleníkových plynů," uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Podmínky pro žadatele o dotovaný kompostér

Žadatel o kompostér musí mít trvalé bydliště v Brně, musí to být fyzická osoba starší osmnácti let, kompostér musí být umístěn v Brně a žadatel musí absolvovat školení o kompostování. Školení o kompostování a prodej kompostérů se konají ve stanovených termínech, a to vždy od 18.00 hodin v ENVIcentru brněnské spalovny, Jedovnická 2, Brno. Prodej kompostérů je realizován následně po školení. Před spalovnou je možnost parkování osobních vozidel. Žádat lze prostřednictvím webového formuláře, nebo telefonicky prostřednictvím Odboru životního prostředí Magistrátu města Brna na čísle 542 174 552. Majitel je povinen umístit pak obdrženou nádobu u nemovitosti v Brně.

ZDROJ:http://www.centrumnews.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů