Pátek, 19. dubna 2024

Muž, který to umí s dotacemi. A s politiky

Muž, který to umí s dotacemi. A s politiky

Existuje jen jedna pořádná fotografie Davida Libigera. Před dvěma lety si na Facebook pověsil "selfie" z Bělehradu - kolem ramen drží svého kamaráda, poslance ČSSD Jaroslava Foldynu.

Pro muže, který byl donedávna jednou z nejdůležitějších postav neprostupné džungle českých veřejných zakázek, je to ovšem typické. David Libiger vybudoval veleúspěšnou firmu na získávání dotací, přes kterou tekly miliardy korun. V branži se mu ostatně říkalo "Král losovaček". Ale on sám vždycky zůstával důsledně v pozadí.

Na působení čtyřiačtyřicetiletého podnikatele, který svou kariéru nastartoval díky dobrým kontaktům na politiky, teď doplatí nejméně 14 měst. Libigerova společnost Allowance pro ně zajišťovala evropské dotace a výběrová řízení - a to právě losovačkami pomocí pochybného počítače, kvůli nimž města budou muset vrátit 200 milionů. A další desítky radnic by měly trnout, jestli se Brusel s tímto trestem spokojí, nebo bude chtít stamiliony korun i od nich.

Náměstek, asistent, odborník...

Libigerova společnost byla kolem roku 2012 jedním z nejvlivnějších administrátorů, které si radnice, ministerstva a státní podnik najímaly na kompletní servis: od žádosti o dotace až po tendr na firmu.

Libiger nikdy neposkytl novinářům rozhovor a o jeho minulosti lze zjistit jen pár nesourodých informací. "Co mám zkušenost, tak lidé z tohoto byznysu se naopak snaží dát o sobě vědět, upozornit na sebe," diví se Petr Štěpánek, bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí.

Každopádně z této mlhy se David Libiger náhle v roce 2002 objevuje jako náměstek fondu životního prostředí - instituce, která rozděluje právě městům miliardy na čističky a vodovody. "Občas jsem se s ním potkal. Ale do personálních věcí fondu jsem nezasahoval," nevzpomíná si tehdejší ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL), proč při hledání náměstka padla volba právě na Libigera.

Z tehdejší doby se ale dá vystopovat Libigerovo napojení na lidovce. Ambrozkovým blízkým spolupracovníkem se stal dotační lobbista Martin Baier z firmy Star, který Libigera předtím zaměstnával. Za svého působení navíc Ambrozek rozdal v takzvaném režimu ministerských výjimek víc než pět miliard dotací. Aniž musel komukoli cokoli vysvětlovat.

Se svým šéfem Baierem se Libiger, fanoušek Johna Lennona nebo skupiny Prodigy, v roce 2007 rozchází. Zakládá společnost Allowance a přesvědčuje starosty, aby si právě ji najali na balík dotací, který se zrovna otevírá v novém programu určeném na životní prostředí: pro další roky je v něm až 750 miliard korun.

A zároveň Libiger hledá nové cesty k politikům - stává se asistentem sociálnědemokratického poslance Foldyny. Podle Foldyny proto, aby mu za symbolických tisíc korun měsíčně pomohl s projektem splavnění Labe, na který chtěl severočeský poslanec čerpat peníze EU. "David je totiž vážně člověk, který dotačním věcem hodně rozumí," vysvětluje Foldyna.

A spolu prosadili třeba i to, aby státní podniky mohly čerpat dotace na zlepšení životního prostředí. Jako třeba těžební podnik Diamo, který peníze využívá na sanaci starých dolů. A který pak na zprostředkování dotací využíval právě Libigerovu Allowance - dokumenty v obchodním rejstříku ukazují, že firma měla v nejlepších letech tržby blížící se šedesáti milionům.

A jako by se Libiger stal nepostradatelným i pro další politiky. HN mluvily se dvěma bývalými vysokými státními úředníky, kteří dostali za Nečasovy vlády různých vyslanců stejně důrazný vzkaz: Pokud se budou vyhlašovat zakázky, musí je administrovat Allowance. Podobně v roce 2011 tlačili lidé od ministra kultury Jiřího Bessera na šéfa filmového archivu, aby losovačkou přes Allowance vybral vítěze zakázky za 150 milionů.

"Nic nevím, nic mě nezajímá"

Libigerovou specialitou byly losovačky, dnes nejzkompromitovanější způsob, jak vybrat vítěze zakázky. HN před rokem podrobně vylíčily, jak tendry, dohromady za miliardy, losovala na Libigera napojená firma pomocí tajemné černé krabičky, v níž byl ukrytý počítač.

Nejvyšší správní soud na podzim pravomocně rozhodl, že takové losování je netransparentní. A ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) minulý měsíc 14 městům, která zakázku takto losovala, nařídil vrátit skoro 200 milionů.

"Nechápu to. Kdybych takhle ve firmě vybíral dodavatele, tak mě Andrej Babiš nejspíš zabije," říká Brabec s odkazem na své dřívější působiště, společnost Lovochemie, patřící mezi Babišovy podniky.

Libiger nabídku na rozhovor pro HN několikrát odmítl. Vždy jen písemně vzkázal, že losování byla transparentní, přestože neúspěšné stavební firmy měly podezření, že o vítězích je díky počítači předem rozhodnuto. Například Jan Šťastný, starosta Úval u Prahy, které musí vrátit 70 milionů (losování firem se tam odehrálo dvakrát po sobě a dvakrát z osudí vypadla stejná jména), však žádné pochybnosti dodnes nemá: "O losování nic nevím. Ani mě to nezajímá. Snažili jsme se jen vše dělat podle zákona," tvrdí.

Kdo je David Libiger - král losovaček

Bývalý člen představenstva vlivné dotační firmy Star.

Za lidoveckého ministra životního prostředí se dostal do funkce náměstka Státního fondu životního prostředí rozdělujícího miliardy na čističky a vodovody.

V roce 2007 zakládá společnost Allowance, později jednu z nejúspěšnějších na trhu. Nabízí městům i státu zprostředkování dotace na klíč včetně výběrového řízení.

Přes zakázky-losovačky řízené Allowance protekly miliardy. Firma k losování využívala počítač, který se objevuje i ve zmanipulovaných zakázkách v kauze hejtmana Davida Ratha.

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů