Čtvrtek, 28. března 2024

Klidné lokality stále existují, je třeba je chránit

Až pětina Evropanů žije v oblastech zasažených nadměrným hlukem ze silniční dopravy..

Klidné lokality stále existují, je třeba je chránit

V zájmu ochrany svého zdraví lidé potřebují alespoň dočasně uniknout z tohoto prostředí a vyhledávají klidná místa k práci, odpočinku a zdravému životu. Přehled přístupů k vymezení a ochraně klidných lokalit přináší publikace Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), která vyšla při příležitosti Mezinárodního dne ochrany před hlukem, jenž připadá na 30. dubna.

EEA rovněž připravuje komplexní hodnotící zprávu o hlukové situaci v Evropě, jejíž vydání se očekává v průběhu roku 2014.

Klidná místa nemusí být nezbytně zcela tichá, zásadní je, aby byla ochráněna od nepříjemných a rušících zvuků pocházejících z lidských aktivit. Přirozené přírodní zvuky (např. šumění lesa nebo vody) mohou mít na lidskou psychiku a zdraví naopak příznivý vliv. Při vymezení klidných lokalit je proto důležité zabývat se zejména zdroji hluku, nikoliv výhradně absolutní hladinou hlukové zátěže.

V souvislosti s ochranou akusticky kvalitního prostředí organizuje EEA společně se Sdružením pro snižování hluku Nizozemska a Spojeného království soutěž The European Soundscape Award o inovativní produkt, kampaň nebo projekt pro snížení hlukové zátěže obyvatelstva.

Přihlášky do soutěže je možné zasílat do 18. srpna 2014, více informací v angličtině je k dispozici zde, informace je zveřejněna také zde.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů