Úterý, 19. března 2024

Nastal čas sběru prvních bylinek

Nastal čas sběru prvních bylinek

Začíná čas pro sbírání jarních bylinek. Ideální je, když si pro tyto účely najdeme místo daleko od civilizace. Protože vše, co posbíráme a pak následně zpracujeme, se dostane do našeho organismu.

Jak sbírat?

Při sběru bylinek je dobré dodržovat pár pravidel:
- léčivky nikdy nesbíráme do igelitových tašek či mikrotenových sáčků, ideální je proutěný košík
- bylinky sbíráme za suchého počasí, ne v dešti nebo krátce po něm
- květy sbíráme za plného slunce, v tuto dobu je jejich léčivá síla nejsilnější

Podběl uvolňuje dýchání

Mezi nejznámější jarní bylinky nepochybně patří podběl lékařský. Již Hippokrates s ním léčil suchý kašel. Drogou je květ i list. Podběl je výbornou bylinkou na všechny druhy onemocnění plic a průduškových obtíží. Svým velkým obsahem slizových látek chrání sliznice organismu před drážděním. Léčí i průduškové astma, zápal plic, chronická onemocnění dýchacích cest, kašel, silně odhleňuje. A celkově povzbuzuje organismus. Podběl je lepší používat do směsí bylin.

Čaj Kašlík

Potřebujeme: 1 díl květu s listem podbělu, 1 díl divizny, 1 díl jitrocele Postup: Bylinky smícháme dohromady. Jednu lžičku této směsi zalijeme 2 dl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme a popíjíme po doušcích během celého dne. Tato kúra by měla trvat maximálně 14 dní.

Pozor! Tato léčivka obsahuje kromě užitečných i některé nebezpečnější látky, které při dlouhodobém používání mohou vyvolat zdravotní potíže. Tuto jinak velmi účinnou léčivku bychom neměli užívat déle než 3 týdny.

Prvosenka usnadňuje vykašlávání

Prvosenka jarní se stala díky své kráse známým poslem jara. Prvosenka, latinsky Primula veris, má žloutkově žluté, mírně pootevřené květy. Různé vyšlechtěné zahradní druhy se k léčebným účelům vůbec nehodí. Drogou je květ. Prvosenka svými léčivými účinky rozšiřuje skupinu jarních bylinek pečujících o dýchací orgány. Obsahuje látku saponin, která účinně ředí hleny v průduškách a plicích, a tím ulehčují odkašlávání. Pomáhá při nachlazení, chřipkách, astmatu, bronchitidách. Dále se používá při léčbě neuróz, stresu, migrénách, chronické nespavosti. Prvosenka se míchá do bylinných směsí, jen ojediněle se používá samostatně.

Prvosenkový čajík

Potřebujeme: 1 lžičku prvosenkových květů, 2 dl vroucí vody

Postup: Prvosenku zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme a popíjíme po doušcích. Tato kúra by měla trvat maximálně 10 dní.

Čaj na odhlenění organismu

Potřebujeme: 1 díl prvosenky, 1 díl květu divizny, 1 díl jitrocele Postup: Bylinky dobře promícháme. Jednu polévkovou lžíci směsi přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Pak dobře přecedíme, nalijeme do termosky a po doušcích popíjíme během celého dne po dobu 10 dní. Nálev připravujeme denně čerstvý.

Kopřiva detoxikuje organismus

Kopřiva dvoudomá je rozšířeným plevelem po celé Evropě. Na jaře se trhají čerstvé mladé špičky, protože obsahují velké množství vitaminu C, E, B12, kyselinu pantotenovou, beta-karoten, železo, hořčík, vápník, křemík, mangan, lecitin a látky zamezující růstu a množení bakterií. Spařenou a nakrájenou kopřivu přidáváme do zeleninových salátů, nápojů, omelet, polévek a špenátu.

Očistný nápoj

60 ml čerstvé mrkvové šťávy, 50 ml chřestové šťávy, 15 ml šťávy z kopřivy. Smícháme dohromady a pijeme pravidelně po dobu čtrnácti dnů.

Koktejl na vyčištění organismu

Potřebujeme: 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z kopřivových špiček (špičky a mladé lístky kopřiv odšťavníme v odšťavňovači nebo rozmixujeme a scedíme přes plastové sítko), 1 dl šťávy z mrkve
Postup: Ingredience smícháme dohromady, hotový šejk popíjíme po douškách ráno nalačno po dobu 14 dní.

Kopřivová kosmetika:

Kopřiva je vhodná pro všechny typy pleti, pokožku vyhladí a projasní.

Kopřivové tonikum

Připravíme si ho tak, že si do sklenice vložíme 1 hrst kopřivových špiček a lístků a přelijeme je 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury.

Kopřivový vlasový regenerátor

Potřebujeme: 1 hrst kopřivových kořínků, lístků a špiček, 3 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody
Postup: Drogu zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí dané doby přecedíme, k hotové tinktuře přidáme destilovanou vodu. Tímto přípravkem si masírujeme vlasovou pokožku ihned po umytí, pak již neoplachujeme.

Pampeliška regeneruje játra

Smetánku lékařskou můžeme zařadit mezi ideální bylinky pro jarní detoxikaci organismu. Latinský název Taraxacum officinale, pochází z řeckého slova taraxis, co v překladu znamená oční zánět. Arabský lékař Avicenna léčil v 10. století oční záněty právě latexem, tedy mléčnou šťávou z pampelišky. Drogou jsou květy, listy i kořen. Kořen je obzvláště léčivý, protože obsahuje cenný inulin. Pampeliška je bohatá na hořčiny, třísloviny, organické i anorganické kyseliny, vitamín C, B, minerály, především mangan a draslík.

Léčivé účinky smetánky

Smetánka je vynikajícím prostředkem pro čištění krve, má opravdu silné detoxikační působení, dále pomáhá regenerovat játra, žlučník, slinivku, podporuje trávení a růst červených krvinek. Dále snižuje krevní tlak a podporuje krevní oběh, tak i zlepšuje činnost srdce. Je prostě všestranná...

Pampeliškový čajík

Potřebujeme: 2 lžíce pampeliškových květů a listů (nebo 1 lžičku sušené drogy), 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžičku medu

Postup: Léčivku přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme, přidáme citrón a med a můžeme popíjet.

Pampelišková tinktura

Tato tinktura je úžasným prostředkem pro čištění krve, regeneruje játra, žlučník.

Potřebujeme: 2 lžíce listů, květů a kořene smetánky, 3 dl 60% lihu

Postup: Drogu zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3x denně 15 kapek nakapaných do 2 dl vody po dobu 6 týdnů.

Sedmikráska tonizuje organismus

Listy i květy této bylinky se mohou používat do salátů i polévek. Účinné látky obsažené v sedmikrásce působí na náš organismus močopudně, lehce podporují pocení a čistí krev. Zároveň stimulují funkci jater a žlučníku. Pomáhají zlepšit kožní potíže, dnu a artritidu.

Čajík ze sedmikrásky

Potřebujeme: 2 lžíce sedmikrásových kvítků, 2 dl vroucí vody

Květy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, po uplynutí této doby přecedíme a můžeme popíjet.

Ještě jedna rada na konec ... Bylinky bychom měli sbírat s citem a láskou, pak je jejich léčebná síla opravdu obrovská. Tak s chutí do toho!

ZDROJ: dama.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů