Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologické dny navštívilo přes 20 000 lidí. Příští rok oslaví čtvrt století s návštěvou z Islandu a Norska

Ekologické dny navštívilo přes 20 000 lidí. Příští rok oslaví čtvrt století s návštěvou z Islandu a Norska

Mimořádné návštěvnosti se těšil letošní 24. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc (EDO), který organizuje Sluňákov - Centrum ekologických aktivit města Olomouce. Besední cyklus na téma Vzdor a soumrak alternativ plnil opakovaně Divadlo hudby, poslední den potom patřil oblíbenému Ekojarmarku na Horním náměstí. Během tří týdnů trvání festival navštívilo více než 20 000 návštěvníků z celé České republiky.

Díky podpoře International VisegradFund se projektu zúčastnili i partneři z Maďarska, Polska a Slovenska. Přijeli zástupci maďarského národního parku Duna-Ipoly, slovenského Centra environmentálnychaktivít Trenčín a polského sdružení Stowarzyszenie Fundus Glacensispodporujuícího občanskou angažovanost v regionu Kladsko. Spolu s ostatními zájemci se zúčastnili pěšího okruhu po expozici Domu přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou a procházky po romantickém, přírodě blízkém parku Lichtenštejnů z přelomu 18. a 19. století v okolí Nových Zámků. Na celodenním workshopu si pak vzájemně vyměňovali zkušenosti z práce s veřejností. Společně dostali i příležitost zažít si Ekologické dny Olomouc na vlastní kůži a navštívili doprovodné výstavy.

Na prvomájovém Ekojarmarku představili své organizace široké veřejnosti v teorii i praxi - lidé měli možnost ochutnat salám z maďarkého šedého skotu nesoucí ochrannou známku národního parku i slivovici regionální značky Tradície BielychKarpát. "Tato přátelská spolupráce vynesla zavedený festival na mezinárodní úroveň. V příštíchročnících plánujeme v tétocestěpokračovat," představil plány ředitelSluňákova Michal Bartoš.

Jubilejní 25. Ekologické dny Olomouc sebudouzabývatpřístupemčlověka k přírodě a krajině, která ho obklopuje. "Rádibychompropojili EDO sevznikajícíexpozicíDůmpřírody Litovelského Pomoraví, kterýseveřejnostiotevřeletos v září. Reflexivztahulidí k přírodě a krajiněbudou na EDO 2015 promýšletvědci i umělci z ČR i z celé Evropy. V jednáníjsou mimo jinéumělkyně z Islandu a Norska, jež povedouworkshopyvizuálního i performativníhopojetítohotovztahu ," dodal Michal Bartoš.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů