Pátek, 26. dubna 2024

Kraj rozhodl, že Údolí Velké Hané už nebude přírodní památkou

Kraj rozhodl, že Údolí Velké Hané už nebude přírodní památkou

Údolí Velké Hané na Prostějovsku už nebude přírodní památkou. Rozhodli o tom krajští radní, kterým zrušení této přírodní památky doporučila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. ČTK to řekla mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

"Hlavním důvodem zrušení je převažující výskyt kulturních lučních a lesních společenstev, která omezují možnost výskytu vzácných druhů rostlin a živočichů. Zrušení ochrany zvláště chráněného území bylo před hlasováním radních projednáno jak s vlastníky, tak dotčenými obcemi," uvedla Navrátilová.

Údolí Velké Hané leží poblíž obce Drahany. Přírodní památkou byla tato lokalita původně vyhlášena kvůli tomu, že se zde vedle sebe zachovala torza vlhkomilné a suchomilné vegetace.

Za dobu existence Olomouckého kraje byl zrušen status zvláště chráněného území ve třech lokalitách. U přírodních památek Prameniště Hamerského potoka a Pod Panským lesem o tom rozhodla krajská rada a v případě přírodní památky Kamenice byl zrušen status zvláště chráněného území vyhláškou ministerstva životního prostředí.

"Od vzniku krajů v roce 2001 vyhlásila rada Olomouckého kraje již 37 zvláště chráněných území v kategorii přírodní památka nebo přírodní rezervace," podotkla Navrátilová.

Přírodní památka je území obvykle menší rozlohy, které je zřízené kvůli ochraně zajímavých přírodních objektů. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR nyní na území Olomouckého kraje eviduje 93 přírodních památek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů