Čtvrtek, 25. dubna 2024

Novela zákona EIA bude od ledna 2015, slíbili ministři v Bruselu

Novela zákona EIA bude od ledna 2015, slíbili ministři v Bruselu

Ministři Věra Jourová a Richard Brabec slíbili v Bruselu, že novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí takzvaném procesu EIA začne platit od 1. ledna příštího roku. Na nový zákon o EIA se čeká už dlouho. Kvůli tomu, že doposud není sladěna česká legislativa s evropskou, hrozí, že Evropská unie zastaví přísun veškerých dotací do ČR pro dalších šest let. Návrh zákona, který je v připomínkovém řízení, se však nelíbil českým nevládním organizacím kvůli omezování občanských práv.

Ministři o přípravách zákona ve středu informovali eurokomisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika, ČTK dnes sdělila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová. "Pevně doufám, že se nám podařilo pana eurokomisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika přesvědčit o tom, že po řadě nenaplněných českých slibů z minulosti lze konečně věřit novým ministrům, že dodrží harmonogram přijetí tohoto důležitého zákona," uvedl v tiskové zprávě ministr životního prostředí Brabec (ANO). Pokud by EK kvůli nepřijetí novely zastavila ČR proplacení velkých stavebních projektů, byla by to podle ministryně pro místní rozvoj Jourové (ANO) obrovská komplikace a ztráta.

Nová legislativa EIA a služební zákon jsou jedny z podmínek, aby Evropská komise podepsala s ČR strategickou Dohodu o partnerství. Dokument určuje, jakým způsobem bude ČR čerpat peníze z evropských fondů v novém programovém období 2014 až 2020. V těchto letech může ČR získat až 594 miliard korun. Návrh smlouvy odeslala ČR do Bruselu v polovině dubna. Evropská komise má nyní tři měsíce na posouzení a na schválení dohody. V případě, že nebudou vzneseny žádné připomínky, očekává se její schválení na přelomu letošního léta a podzimu. Například s Dánskem už EK podobnou smlouvu podepsala minulý týden.

Návrh zákona se ale nelíbí českým nevládním organizacím. Podle nich chce ministerstvo životního prostředí novelou omezit práva občanů. Návrh třeba omezuje především místní spolky účinně připomínkovat velké stavby. Spolky by podle ekologů byly vyřazeny z účasti v rozhodování a proti jeho výsledku by se mohly odvolat jen, pokud by v krátké lhůtě sehnaly několik stovek úředně ověřených podpisů. Ministerstvo životního prostředí to ale odmítá. Novela podle něj naopak rozšiřuje možnost účasti a přístupu veřejnosti do rozhodovacího procesu k EIA, územnímu i stavebnímu řízení. Jak dnes řekl ČTK Aleš Ziegler z asociace nevládních organizací Zelený kruh, ministr Brabec ekologům přislíbil, že do návrhu zapracuje některé jejich připomínky. Zatím se na finální verzi čeká, dodal Ziegler.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů