Pátek, 26. dubna 2024

Otevřený dopis ministrovi životního prostředí panu Richardu Brabcovi

Otevřený dopis ministrovi životního prostředí panu Richardu Brabcovi

Média obdržela tento dopis, který ministr Brabec dostal osobně už v pondělí 1. května. Panu Princovi i mnoha dalším děkuje ministr Richard Brabec za podporu, které si velmi váží.

Vážený pane ministře,

jmenuji se Stanislav Princ, žiji v obci Stachy, t.č. důchodce, který ve Stachách žil bez 15 let celý život ale se stálým kontaktem na rodné Stachy, kde jsem se narodil a kde žili a zemřeli moji rodiče. Dovoluji si Vás oslovit ve věci prováděných změn v NP a CHKO Šumava. Stále o tom hlavně v médiích mluví lidé, jež jsou mi mnozí velice dobře známi a to i osobně. O jejich nepředpojatosti by se dalo s úspěchem pochybovat. Dnes jsem se totiž dověděl, že klaka odvolaného ředitele pořádá demonstraci v Nové Peci na jeho podporu. To tady ještě nebylo a to jsem tady zažil již vícero změn, kde u mnoha se dalo i dopředu říct, že nebudou ku prospěchu věci. Osobně považuji pana Mgr. Pavla Hubeného již dlouho za nejlepšího odborníka na problematiku Šumavy, velice schopného diplomata a kultivovaného člověka, který má všechny předpoklady stát se skvělým ředitelem této organizace, kterého je na tomto místě již konečně zapotřebí. Oslovil jsem několik lidí z více odvětví, aby se k tomu vyjádřili. To se mi pochopitelně vymstilo tím, že mě pověřili sepsáním tohoto dopisu. I z jejich popudu jsem napsal tento dopis, ve kterém si Vás dovoluji spolu s mnoha dalšími oslovit a vyjádřit podporu Vašemu počínání směrem k NP Šumava. Konečně někdo našel odvahu k tomu, aby vybral do čela NP někoho, kdo bude bránit místní přírodu a nebude prosazovat nesmyslné developerské projekty, které nemají s ochranou, ale ani rozvojem turismu nic společného. Tyto projekty jsou v zájmu pouze úzké skupiny lidí, která se nyní bojí o své parciální zájmy. Šumaváci nejsou pouze pan Schubert, Hůlka nebo Veleba či pár senátorů ODS a ČSSD. Šumaváci jsou všichni slušní lidé, kteří zde žijí celý život a chtějí zachovat naší krásnou přírodu i pro své děti. Troufám si řící, že právě u těchto lidí máte podporu. My ve Vás a panu Hubeném zase naději, že na Šumavě konečně zavládne zdravý rozum.

Ještě si dovolím podotknout, že v minulém období jsem byl starostou ve Stachách (jedna z 22 obcí mající část katastru v NP a velkou část v katastru CHKO Šumava) kde se ostře střetávaly všechny tyto zájmy. Vím tedy, o čem píši, protože jsem měl možnost poznat pana Hubeného ze všech stránek svojí práce, kde se nedá říct, že se jednalo vždy jen o souhlasná stanoviska. Pan Hubený je pro nás však zárukou, že Šumava včetně jejích obcí se mohou nadále rozvíjet a to v souladu s ochranou přírody v národním parku a jejím zachováním pro budoucí generace.

Vážený pane ministře, nenechte se odradit.

S pozdravem

Stanislav Princ v.r.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů