Sobota, 27. dubna 2024

Změny v poplatcích: za uhlí si firmy připlatí, na soudech naopak ušetří

Změny v poplatcích: za uhlí si firmy připlatí, na soudech naopak ušetří

Hospodářské noviny připravily přehled změn v poplatcích, na které se mohou firmy a podnikatelé chystat v průběhu letošního a příštího roku. Nejvíce si připlatí těžařské firmy, jeden z poplatků se jim zvedne přinejmenším desetinásobně. Vyšší bude i poplatek za znečišťování ovzduší. Na soudech by měly firmy a podnikatelé naopak ušetřit.

Horní zákon
Zřejmě největší změna čeká těžaře. Ministr životního prostředí Richard Brabec jim chce poplatek za těžbu hnědého uhlí zvednout desetinásobně nebo i víc. Zatímco dnes odvádějí těžařské firmy státu 1,5 procenta z ceny, za kterou uhlí prodají, Brabec avizoval, že chce dosáhnout minimálně 15 procent odvodů. V rámci chystané novely, kterou připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu a která má být hotová do konce června, se zvýší úhrady i za další vytěžené nerosty. Brabec však už dříve řekl, že poplatků za těžbu černého uhlí se změna týkat nemá.

Životní prostředí
Už v koaliční smlouvě avizovaly vládní strany, že chtějí systémovou změnou v poplatcích zabránit tomu, aby se z Česka stala "superskládka". Šéf Státního fondu životního prostředí Petr Valdman se chce zaměřit právě na poplatek za skládkování, kterému se některé firmy vyhýbají účelovou změnou klasifikace odpadu (například s nebezpečným odpadem pak nakládají jako s odpadem běžným). SFŽP se také potýká s problémem klesajících příjmů, Valdman chce proto některé poplatky zvýšit. Půjde třeba o poplatek za vypouštění odpadních vod.

Poplatky za půdu

Ministerstvo životního prostředí bude v průběhu letošního roku snižovat odvody za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Tento návrh schválila už vláda Jiřího Rusnoka, úředníci nyní čekají na přesné zadání nové politické reprezentace - MŽP nicméně počítá se snížením zhruba na polovinu stávající částky.

Znečišťování ovzduší
Měnit se bude také zákon o ochraně ovzduší. Firmy si připlatí za vypouštění tuhých znečišťujících látek (místo 3000 korun to bude 4200 korun za tunu), oxidu siřičitého (1000-1300 korun za tunu), oxidu dusičitého (800-1100 korun za tunu) a těkavých organických látek (2000-2700 korun za tunu). Poplatky za vypouštění těžkých kovů, oxidu uhelnatého, amoniaku nebo metanu ministerstvo ruší - náklady na administrativu mnohonásobně převyšovaly zisk z těchto poplatků. V jiném zákoně se naopak úměrně navýší poplatek za látky, které znečištění danými zplodinami způsobují.

Kráceno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů