Čtvrtek, 28. března 2024

Kočka divoká žije a Pavel Tykač dostal rypadlový dort

Kočka divoká žije a Pavel Tykač dostal rypadlový dort

AKTUÁLNĚ
Pavel Tykač slaví narozeniny, dali jsme mu rypadlový dort

Jeden z nejbohatších Čechů, uhlobaron Pavel Tykač, dnes slaví 50. narozeniny. Takže jsme mu spolu s místostarostou severočeské obce Horní Jiřetín, Vladimírem Buřtem, přišli popřát k úspěšnému tunelování uhlí a státních fondů. Oslavenec dostal i vzácné dary: rypadlový dort, svůj ikonografický portrét a "portrét" spoluobčana ze severních Čech.

Přečtěte si více zde.

ZÁZRAK
Kočka divoká žije!

Do české přírody se po 60 letech zřejmě navrací kočka divoká. Fotopast Hnutí DUHA Olomouc ji zachytila v Javorníkách a fotopast Národního parku Šumava v tamních lesích. Vedle rysa, vlka a medvěda je to tedy s velkou pravděpodobností čtvrtá vzácná šelma, žijící na našem území. Přečtěte si více.

Šumavský snímek vznikl už v roce 2011 při výzkumu savců, který vede zoolog správy národního parku Luděk Bufka. Podobný obrázek pak pořídila loni olomoucká pobočka Hnutí DUHA také v Javorníkách.

Kočka divoká se podobá mourovaté domácí kočce, ale je mohutnější, má silnější huňatý ocas a odlišné pruhování. Více informací zde.

KONCERT
Pro Šumavu - tentokrát na Šumavě

Po fenomenálním Koncertu pro šumavskou divočinu, který v lednu vyprodal pražský Lucerna Music Bar, pokračujeme 7. 6. přímo na Šumavě. S nápadem propojení ochrany přírody a dobré muziky za námi přišli hudebníci z kapely Please the Trees. Díky nim a jejich úžasné podpoře se k projektu přidávají další umělci. Na Šumavě, konkrétně v Nahořanech u Volyně, vystoupí Traband, Tři čutory, WWW s bubeníkem Pavlem Fajtem a Imlauf aneb Houpací koně sólo.

Omezený počet zájemců se může spolu s muzikanty vydat také na dvoudenní exkurzi do šumavské a bavorské divočiny s průvodcem Jaromírem Bláhou z Hnutí DUHA.

Informace o události zde.

PETICE
Boris Hybner sbíral podpisy pro Šumavu

Lidé z celé republiky apelují na senátory, aby nedopustili likvidaci Národního parku Šumava zákonem, který navrhl senátor Tomáš Jirsa (ODS) a jeho kolegové. Jaromír Bláha z Hnutí DUHA, profesor Pavel Kindlmann z Univerzity Karlovy a akademie věd a herec Petr Vacek předají do konce května senátorům petici Za dobrý zákon o NP Šumava, kterou podepsalo přes patnáct tisíc milovníků šumavské přírody. Poslední dobou přibývají podpisy po stovkách, a to z desítek míst celém Česku.

Petici podpořila řada osobností. Ve středu 14. 5. sbíral podpisy v Praze u Anděla sbírat podpisy také mim Boris Hybner.

Prosíme, pomozte šířit odkaz na petici mezi svými přáteli: www.hnutiduha.cz/petice.

ÚSPĚCH
70 miliard do zateplování

Hnutí DUHA vítá záměr ministerstva průmyslu investovat peníze zejména z evropských fondů do energetických renovací statisíců domů. Program může podstatně snížit českou závislost na dováženém zemním plynu a uhelných dolech.

Stalo se tak několik týdnů poté, co Hnutí DUHA společně s podnikateli a bytovými družstvy napsali ministrům dopis, kde vyzývají k plánu masivních investic do renovací veřejných budov a bytových domů. Domácnosti a instituce by tak mohly v roce 2020 zaplatit za teplo o 12 miliard méně než letos. Více informací o úsporách na www.nechciplatit.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů