Středa, 24. dubna 2024

Ministr Brabec do Moravskoslezského kraje přivezl příslib dalších prostředků na nové kotle

Ministr Brabec do Moravskoslezského kraje přivezl příslib dalších prostředků na nové kotle

Ministr Richard Brabec dnes navštívil Moravskoslezský kraj. Na 2. zasedání pracovní skupiny MSK pro řešení ovzduší představil nové možnosti financování "kotlíkových dotací" v podobě až 9 miliard korun z evropských fondů v období po roce 2014, a to pro celou republiku. S Třineckými železárnami pak za MŽP podepsal ministr dobrovolnou dohodu o spolupráci na snižování zátěže životního prostředí v Moravskoslezském kraji.

"Kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji je nutné řešit koncepčně a na všech frontách. Musíme sladit nejen strategie, ale i prostředky, které pomohou kraji z dlouhodobě kritické situace stavu ovzduší a zároveň budou vynaloženy opravdu účelně. O výši podpory na výměnu starých neekologických kotlů za nové nízkoemisní zdroje v domácnostech nyní jednáme s Evropskou komisí, mělo by to být zhruba 9 miliard korun z prostředků Operačního programu Životní prostředí. To představuje výměnu až 150 tisíc kotlů v celé republice. Teď vytváříme systém, který bude pro žadatele o dotaci nejvhodnější a co nejjednodušší, vzhledem k tomu, že podpora fyzických osob nebyla z OPŽP doposud nikdy možná," řekl dnes v Třinci ministr Brabec.

O kvalitě ovzduší jednal ministr se členy Pracovní skupiny MSK - hejtmanem, primátory a starosty měst. Ministr Brabec shrnul hlavní dotační programy, které směřují z jeho resortu na zlepšování kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. Aktuálně běží kotlíkové dotace, na které ministerstvo a kraj společně vyčlenily celkem 60 milionů korun. 10% zvýhodnění dostanou příjemci dotace v Moravskoslezském (a Ústeckém) kraji z programu podpory na úspory energií Nová zelená úsporám. Realizace projektů zaměřených na ochranu ovzduší běží i v Operačním programu Životní prostředí. V roce 2013 získal Moravskoslezský kraj z OPŽP 6 miliard korun.

Na setkání s hejtmanem Miroslavem Novákem i s primátorem Ostravy jednal ministr o zapojení do konceptu Smart Cities. "Smart Cities je Evropou podporovaný koncept udržitelného rozvoje měst a obcí. Pro nás představuje další nástroj pro zlepšení životního prostředí a získání dalších finančních prostředků na kvalitní projekty zaměřené na udržitelnou dopravu, snižování emisí a podporu nových technologií. I proto jsme se chopili role koordinátora koncepce Smart Cities u nás," pokračuje ministr Brabec.

Zástupci ČHMÚ na dnešním setkání v Třinci představili i závěry v prosinci dokončené studie "Ověření zdrojů benzenu v severovýchodní části města Ostrava". Výzkum potvrdil dlouhodobě klesající hladiny benzenu v ovzduší v této lokalitě. V roce 2013 nebyl poprvé od roku 1999 překročen imisní limit pro benzen. Dlouhodobý kontakt s touto karcinogenní látkou způsobuje člověku vážné zdravotní problémy. Ke snížení koncentrace benzenu v ovzduší po roce 2009 přispělo uzavření koksovny Jan Šverma, ale také opatření ke snížení emisí, které v posledních letech přijímají místní velké podniky.

Na setkání pracovní skupiny prezentovala Kamila Tkáčová, jedna z garantů projektu EMISE Slezského gymnázia v Opavě, jakým způsobem v něm studenti pokročili. Projekt získal záštitu ministra životního prostředí Richarda Brabce a resort se na něm bude podílet i finančně s cílem rozšířit myšlenku opavského gymnázia po celém MSK a dále do celé republiky. Hlavním úkolem projektu je zlepšení stavu ovzduší v regionu, a to prostřednictvím osvětové činnosti studentů mezi obyvateli Moravskoslezského kraje. Obsahem vzdělávacích akcí bude mj. upozorňování na důsledky nevhodného způsobu spalování a vytápění v domácnostech. Za několik měsíců od svého začátku získal projekt podporu široké veřejnosti. Zapojilo se do něj dalších 10 škol v Opavě, což představuje 150 dalších mladých "Emisařů".

Program v Třinci ministr Brabec zakončil návštěvou Třineckých železáren. S generálním ředitelem podniku Janem Czudkem podepsal společnou dobrovolnou dohodu o spolupráci na zlepšování životního prostředí. Dohoda zavazuje hutní podnik k financování ozdravných pobytů zejména pro školáky z Třince a jeho okolí, dále k povinnému čištění komunikací ve městě a výsadbě zeleně, tak aby se snížila prašnost v okolí. Podnik se zavázal i k dalšímu odprášení provozu v následujících 3 letech. Ministerstvo životního prostředí se na oplátku zavázalo např. k rychlé administraci a efektivní spolupráci při realizaci projektů podpořených z OPŽP.

Studii ověření benzenu najdete na tomto odkazu: http://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/zprava_reseni_nevhone_situace/$FILE/OOO-Ostrava_benzen_2013-20140218.pdf

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů