Pátek, 29. března 2024

Elektrárna pro Vietnam

Elektrárna pro Vietnam

Česká BTG je součástí konsorcia, které postaví elektrárnu long phu. Ve Vietnamu chce stavět i průmyslový park s pivovarem.

Firmy z Česka mají možnost získat podíl na výstavbě velké uhelné elektrárny v jižním Vietnamu. Součástí konsorcia, které elektrárnu za 1,6 miliardy dolarů (32 miliard korun) staví, je i česko-slovenská skupina BTG. A další české firmy by mohly získat zakázky na dodávky v celkové výši šest až osm miliard korun.

Elektrárnu Long Phu 1 o výkonu dvakrát 600 megawattů postaví konsorcium firem BTG Holding, ruského Power Machines a vietnamské firmy PetroVietnam. Skupina BTG je v projektu zodpovědná za financování, inženýrské práce a podstatnou část dodávek technologického zařízení. Konsorciační smlouvu podepsaly společnosti již na konci minulého roku.

Kolik dalších českých společností se výstavby zúčastní, není zatím jasné, jednání teprve probíhají. "Firmy, se kterými jednáme o dodávkách, nebudeme komentovat. Na detaily je příliš brzy," říká generální ředitel BTG Energy Radek Vojáček.

Některé oslovené společnosti jsou ale konkrétnější. "O dodávky máme určitě zájem, elektrárně chceme dodat hlavní i pomocný chladicí systém a další," říká HN obchodní ředitel společnosti Sigma Group Milan Stratil. Ten se minulý týden účastnil i oficiální podnikatelské delegace, kterou do Vietnamu přivezl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Hodnota zakázky pro Sigmu by mohla být zhruba 50 milionů dolarů, tedy okolo jedné miliardy korun.

O účasti na dodávkách uvažuje i firma Vítkovice Power Engineering, ta však konkrétní dohody zatím nemá. "Nějaká jednání proběhla, ale zatím není podepsáno nic, co by se dalo komentovat," říká obchodní ředitel společnosti Jiří Koukola, který se také Mládkovy vietnamské mise účastnil.

Důležité bude financování

Druhou důležitou proměnou pro poměr českých zakázek na projektu výstavby elektrárny Long Phu1 je i poměr exportního financování a pojištění, který si česká strana bude schopná zajistit.

"Ano, na projektu spolupracujeme. V současné době jsme ale stále ve fázi projednávání, konkrétní smlouva ani suma, kterou pojistíme, dojednané nejsou. Indikaci máme zatím zhruba na 200 milionů dolarů, ale nevylučuji, že to bude částka vyšší," říká generální ředitel exportní pojišťovny EGAP Jan Procházka. "U poskytování pojištění budeme však určitě opatrní. A poskytneme ho pouze na tu část, kterou určitě dodávají české firmy," dodává.

Podle informací HN se BTG snaží u EGAP dojednat i pojištění dalšího svého projektu - výstavbu průmyslového parku Lac Thinh. Park o rozloze 220 hektarů se nachází 70 kilometrů od hlavního města Hanoje a jeho základní kámen byl položený již loni v listopadu.

Zde chce firma postavit menší tepelnou elektrárnu o výkonu dvakrát 25 megawattů na uhlí a biomasu a pivovar. Hlavní technologii by měla dodat firma ZVU POTEZ, pivovar by měl být hotový v roce 2015 a jeho produkce bude činit 1,9 milionu hektolitrů ročně. Jen pro srovnání - Budějovický Budvar loni uvařil 1,4 milionu hektolitrů. Investice BTG do parku se bude pohybovat na úrovni 300 milionů dolarů, tedy opět okolo šesti miliard korun.

Zmiňované investice nejsou ale jediné, které české firmy ve Vietnamu připravují. Jak minulý týden informovaly HN, konsorcium firem v čele s teplickou firmou Teplotechna Prima plánuje v provincii Quang Tri výstavbu továrny na obalové sklo za více než dvě miliardy korun. Nyní firma OIKOI architekti, která má na starost inženýring celého projektu, zajišťuje získávání licencí na těžbu písku, výrobu skla a výstavbu továrny.

"Zatím jsme si udělali průzkum trhu a v první etapě by měla mít sklárna produkci 500 tun denně, ale je možné, že se ještě rozšíří. Již máme předběžné dohody o dodávkách se dvěma velkými pivovary v zemi - Habeco a Sabeco," říká Marek Veleba z OIKOI architekti.

I již zmiňovaná Sigma Group s oficiální delegací projednávala na vietnamském ministerstvu životního prostředí dodávky svých čerpadel. "Stát zde chce vypisovat velký tendr na odvodňování a zavlažování půdy v zemědělství, určitě se toho chceme zúčastnit," říká Stratil.

Zatím spíše problémy

I když se podle všech připravovaných projektů může zdát, že je Vietnam zemí neobjevených příležitostí, české firmy tu mají i velké problémy.

Mládek například řešil trable společnosti Sezako, které partner vytuneloval firmu, jež zde těžila štěrk. Šéf EGAP Procházka zase ve Vietnamu řeší problematickou výstavbu cementárny Phu Son společnosti Inecon. Projekt původně financovaný PPF bankou zamrzl a vietnamská strana úvěr ve výši 750 milionů korun nesplácí.


6 - 8 miliard
je odhadovaná výše zakázek, které by při dodávkách pro elektrárnu Long Phu mohly získat české firmy. Jednou z hlavních proměnných je kromě technologie i zajištění financování.


Elektrárna Long Phu 1

Hnědouhelná elektrárna, na které spolupracuje skupina BTG s ruskou firmou Power Machines a vietnamským PetroVietnam, má mít výkon
2 x 600 MW.

AUTOR: Petr LUkáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů