Pátek, 19. dubna 2024

Bývalé uranové doly v Zadním Chodově jsou téměř vyčištěné

Bývalé uranové doly v Zadním Chodově jsou téměř vyčištěné

Desítky hektarů tří areálů šachet bývalých uranových dolů v Zadním Chodově jsou téměř vyčištěné. Státní podnik Diamo zboural budovy, strhl část vedení elektrického napětí a postupně rozprodává pozemky. Část už prodal a část ještě rekultivuje, řekl ČTK starosta Zadního Chodova Jiří Šmejkal.

Areály jsou 1,5 až čtyři kilometry od obce, která je nemá zahrnuté v územním plánu. "Rozumným využitím by bylo jen nějaké úložiště anebo zalesnění," uvedl starosta. Několik investorů se už podle něj v lokalitě objevilo, zejména díky tomu, že lokalita je blízko blízko silnice druhé třídy z Plané na regionální hraniční přechod Broumov - Mähring, vzdálený od šachet zhruba deset kilometrů. Krajská silnice je zrekonstruovaná a dobrém stavu; není omezená tonáží, řekl.

"Diamo rozhrnulo hlušinu vyvezenou po těžbě uranové rudy, plochu srovnali a nyní tam budou dosypávat hlínu. Ale ještě pořád tam drtí kámen a odvážejí drť," uvedl Šmejkal. Státní podnik loni převedl obci její historický majetek - čtyři hektary pozemků a rybník.

V areálu funguje už pouze laboratoř Diama a poslední kontrolní místo, kde se vypouštějí důlní vody. Nedaleko areálu je ještě firma vyrábějící autodíly. Část pozemků Diama využívá firma Zappa beton, která tam pořád drtí. "Co bude dál, nevíme," uvedl.

V lokalitě podle Šmejkala už uran není. "Ve vodě jsou jen stopové prvky. Už jsme povolovali zkušební výpusti do vsakovacích struh. Voda se sama vsakuje a čistí. Nemáme s tím žádné problémy," uvedl starosta.

Obec měla ještě před deseti lety zájem areály šachet bezúplatně převzít. V červnu 2005 vláda rozhodla, že nabídne k prodeji 47 areálů, které od zahájení útlumu v roce 1990 spravuje a hlídá Diamo. Obec chtěla převést budovy a šachty až po rekultivaci. Plánovala, že část budov prodá podnikatelům, čímž si vydělá na opravu zbytku objektů. Několik kupců odkázala na Diamo, ale budovy s pozemky nakonec nikdo nekoupil. V areálech se prodávaly kotelny, sklady, kantýny, čistírny, vodárny, administrativní budovy, dílny, opravna lokomotiv, garáže, rozvodny a kompresorovny. Diamo se nakonec v dalších letech rozhodlo objekty zbourat. Na nejstarší první šachtě Západočeských uranových dolů, která byla čtyři kilometry od Zadního Chodova, se začalo těžit v roce 1954.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů