Pátek, 29. března 2024

Během příštích 3 let přibude nejméně 150 CNG stanic

Během příštích 3 let přibude nejméně 150 CNG stanic

ČR má dnes více než 50 plnicích CNG stanic. V současné době stlačený zemní plyn (CNG) a výstavba těchto stanic doslova zažívá boom. Počet vozidel na CNG přibývá o několik tisíc ročně. Tomuto trendu je nutné přizpůsobit infrastrukturu a zvyšovat počet plnicích stanic. Jen dvě plynárenské společnosti hodlají investovat během dvou až tří let zhruba půl miliardy korun do vybudování vlastní sítě plnicích stanic na CNG v ČR, sama společnost E.ON pak 0,8 miliardy Kč během příštích pěti let. Podle Českého plynárenského svazu (ČPS) během příštích 3 let přibude nejméně 150 CNG stanic.

E.ON umožňuje dokonce na svých stanicích platit už i CCS kartou. "E.ON plánuje v příštích pěti letech postavit v ČR celkem asi 50 plnicích stanic v celkové hodnotě 0,8 miliardy korun," říká Jiří Šimek, místopředseda Rady ČPS. "Optimální počet CNG stanic pro Českou republiku je 200 až 300 stanic a tento počet během 3 až 5 let nepochybně v ČR bude postaven. Jen společnost Benzina má podepsané kontrakty na 25 stanic a celkově vidí potenciál přidat stojan na plnění CNG až na 40 stanic," říká Jan Ruml, výkonný ředitel ČPS.

"V současné době RWE provozuje 10 plnicích CNG stanic a je lídrem u nás v prodeji CNG. Letos otevřeme další nové CNG stanice na čerpacích stanicích Benzina v Plzni, Olomouci a Kosmonosech," říká Martin Chalupský, mluvčí skupiny RWE. RWE se v roce 2013 na prodeji CNG podílela téměř čtvrtinovým podílem.

Společnost Vítkovice Doprava chce nejpozději do roku 2016 vybudovat na čerpacích stanicích společnosti Benzina dvacet plnicích stanic na CNG. Počítá s jejich výstavbou během dvou až tří let, ale většinu stanic chce společnost stihnout otevřít ideálně ještě v roce 2014. Mezi prvními stanicemi by měly zahájit provoz především ty na dálničních tazích a rychlostních komunikacích - za všechny lze jmenovat Devět křížů (oboustranná), Zlín, Gajer u Litomyšle a Mladou Boleslav (rovněž oboustranná). Výstavbu CNG stanic mají v plánu ale i soukromé společnosti, jako např. DB Schenker, která jako jedna z dalších vedle České pošty atd. plánuje postupný přechod rozvozových vozů na CNG, tak jako v Rakousku. Od listopadu loňského roku již společnost využívá a testuje jízdy s tímto pohonem pro rozvoz zásilek v Praze a Středočeském kraji.

(* obr. mapa včetně CNG stanic, které v brzké době zahájí provoz: Kolín, Zlín, Jeseník/Lipová lázně)

V současné době existuje 14 CNG stanic v Praze a Středočeském kraji, 11 CNG stanic v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, 6 v Ústeckém a Libereckém kraji, 8 v Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji, 5 ve Královéhradeckém a Pardubickém kraji a v kraji Vysočina, Jihomoravském a Zlínském kraji celkem 8.

Nejvíce, 10 stanic, provozuje RWE Energo, 9 stanic Bonett Gas Investment, 6 stanic VEMEX a po pěti stanicích E.ON a Pražská plynárenská Správa majetku. Zbylých 17 CNG stanic provozují Dopravní podniky a jiné soukromé firmy.

Společnost BENZINA v současnosti nabízí CNG už na čtyřech čerpacích stanicích (Brno Slatina, Brno ul. Kaštanová, Ostrava Ruská ul. a na dálnici D1 - Humpolec - Vystrkov).

Na světě je dnes v provozu více než 22 tisíc CNG stanic, v Evropě 4,2 tisíce. Celkem jezdí na světě 20 milionů CNG vozidel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů