Čtvrtek, 28. března 2024

Surovinová základna Mongolska

Surovinová základna Mongolska

Těžební průmysl

Uvedený sektor je pro mongolské hospodářství naprosto klíčový, zajišťuje cca 22 % HDP, 67 % průmyslové produkce a 90 % z celkového mongolského exportu. To vyvolává potřebu stabilizovat a zpřesnit stávající legislativní rámec pro těžební aktivity (od r. 2010 stále pokračuje zákaz prodeje a obchodování s těžebními licencemi, očekává se nový těžební zákon), zlepšení infrastruktury nezbytné pro návaznou obslužnost dolů i celého těžebního průmyslu, neopomíjení ekologických hledisek. Nelze ovšem opomenout obavy z klesajících celosvětových cen nerostných surovin, velký dopad v r. 2013 především snižující se ceny uhlí. Dle statistik se během posledních 5 let počet průzkumných licencí se snížil z 4111 ks na přibližně polovinu.

Pokud jde o těžební průmysl, vláda očekává, že budou prozkoumány nové možnosti těžby (hovoří se např. o břidlici) a že budou postaveny nové závody, a to jak zahraničními, tak domácími investory (kteří ovšem aktivity vzhledem k nejasnému prostředí výrazně omezují). Na těžbě nerostů a jejich exportu je Mongolsko v podstatě závislé. Ve střednědobé perspektivě je cílem zvýšit přidanou hodnotu v těžebním sektoru. Dlužno konstatovat, že naprostá většina všech nerostů se v Mongolsku těží povrchově.

Hodnotou vývozu v letech 2011, 2012 i 2013 bylo nejvýznamnější uhlí následované mědí. Mongolsko se dokonce stalo nachvíli největším konkurentem Austrálie při vývozu uhlí do Číny (záplavy v Austrálii v r. 2012), ovšem dopravní náklady výhodu Mongolska opět stírají (v současné době jsou vyšší z Mongolska při exportu do Číny než při cestě z Austrálie a mongolské uhlí začíná být cenově nekonkurenceschopné). Na významu však dále narůstá např. těžba železné rudy, uranu, molybdenu, ropy, wolframu, fluoritu a zinku. Celkem se v Mongolsku nachází 69 nerostů a další zeminy (včetně vzácných prvků).

Mongolská vláda považuje níže uvedené doly za strategické:

č.

Název dolů

Název nerostů

Provincie

1

Tavan Tolgoi

Uhlí

Umnugobi

2

Nariin Sukhait

Uhlí

Umnugobi

3

Baganuur

Hnědé uhlí

Ulánbátar

4

Šivee-Ovoo

Uhlí

GobiSumber

5

Mardai

Uran

Dornod

6

Dornod

Uran

Dornod

7

Gurvanbulag

Uran

Dornod

8

Tumurtei

Železná ruda

Selenge

9

Oyu Tolgoi

Měď, zlato

Umnugobi

10

Tsagaan suvarga

Měď, molybden

Dornogobi

11

GOK-Erdenet

Měď, molybden

Orchon

12

Burenkhaan

Fosfor

Khubvsgul

13

Boroo

Zlato

Selenge

14

Tumurtein Ovoo

Zinek, olovo

Suchbaatar

15

Asgat

Stříbro

Bayan-Ulgii

16

Khushuut

Uhlí

Khovd

17

Tsaidamnuur

Uhlí

Tuv

18

Gatsuurt

Zlato

Selenge

19

Khalzanburgedei

Vzácné prvky

Khovd

20

Lugiin Gol

Vzácné prvky

Dornogobi

21

Mushgia Khudag

Vzácné prvky

Umnugobi

22

Khotgor

Vzácné prvky

Umnugobi

Zlato se těží povrchově s poměrně nízkými náklady. V roce 2008 bylo vytěženo celkem 15,2 tun zlata s postupnou klesající tendencí do r. 2012. Protože se spekulovalo, že klesala pouze těžba oficiální, byla proto v r. 2013 zavedena změna ve zdanění (výrazně nižší sazba) při prodeji zlata do centrální banky a statistiky rázem vzrostly (celkem 7,6 t v r. 2013). Koncem r. 2010 mongolská vláda vyhlásila zájem vyvlastnit 254 licencí na zlato, které se nacházejí v chráněné zóně, tj. u řek, vod a lesů (tzv. zákon s dlouhým názvem). O této skutečnosti nebylo dosud zcela rozhodnuto (zrušeny byly některé licence), nicméně faktem je, že ve státním rozpočtu nejsou tak obrovské peníze na odškodnění a navíc tento krok způsobuje mnohé komplikace - nelegální těžba, opuštění bez revitalizace aj.

Hlavním zdrojem pro výrobu elektrické energie v Mongolsku je uhlí. Zásoby se odhadují až na 162 mld. tun, přičemž až 1/3 je černé koksovatelné. Problémem je zadluženost v rámci energetického sektoru. Těžba uhlí v roce 2008 činila cca 10 mil. tun, přičemž v r. 2011 již 22 mil. tun. Od r. 2012 však sledujeme klesající tendenci, neboť nejenže Čína jakožto největší odběratel využívá své síly, ale došlo i ke snížení cen celosvětových a přeprava je velice nákladná. Čísla by měla výrazně vzrůst po úplném otevření ložiska Tavan Tolgoi.

Zahraniční firmy se v Mongolsku pokoušejí o těžbu ropy. V současné době firmy z USA, Austrálie a Číny těží několik stovek tis. barelů ropy ročně. Zásoby nejlépe prozkoumaného ložiska se odhadují na 1,5 mld. barelů. V roce 2008 se vytěžilo 1174 tis. barelů ropy, v r. 201 již 5244 tis. barelů. Vzhledem k tomu, že Mongolsko doposud nedisponuje ani jednou funkční rafinerií, musí všechny zpracované ropné produkty dovážet. Problematická závislost na Rusku se projevila v květnu a červnu 2011, kdy v podstatě nebyla v celé zemi k dispozici nafta.

Dne 12. ledna 2013 mongolská vláda rozhodla, že bude postavena nová rafinerie, aby si Mongolsko mohlo začít samo zajišťovat celou spotřebu pohonných hmot z vlastní výroby od roku 2015. Rafinerie má být postavena v provincii Darchan-Úl s roční kapacitou cca 2 mil. tun ropy (japonská firma Toyo Engineering ve spolupráci s některými místními společnostmi); ovšem vydáno je několik dalších licencí na stavbu obdobného typu.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů