Sobota, 20. dubna 2024

Praha za ovládnutí Pražských služeb zaplatí zhruba miliardu

Praha za ovládnutí Pražských služeb zaplatí zhruba miliardu

Praha za dlouho plánované ovládnutí akciové společnosti Pražské služby zaplatí kolem miliardy korun. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl první náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). Pražské služby zajišťují v Praze svoz odpadu. Jde o činnost s tendry na miliardy korun.

O obchodu bude příští týden jednat zastupitelstvo, na začátku června se sejde valná hromada společnosti. Pokud však akvizici neschválí, bude muset Praha vypsat otevřený tendr na svoz a nakládání s odpadem.

Hlavní město nyní drží v Pražských službách 76,92 procenta akcií. Zbytek patří pěti dalším subjektům. Ohledně ceny za podíl se dlouho spekulovalo a Praha ji odmítala potvrdit. Z odhadů podle Vávry vyplývá, že společnost Northward Holding Limited, která před časem koupila 19,32 procenta akcií od firmy Natland, dostane zhruba 800 milionů korun. Zbylé peníze půjdou menšinovým akcionářům. Pražské služby prý většinu zaplatí z nerozdělených dividend a z volných prostředků, na zbytek si vezmou úvěr.

Se zajištěním svozu odpadu má Praha dlouhodobé problémy a tlačí ji čas. Několikrát bez výběrového řízení prodloužená smlouva na svoz odpadu s Pražskými službami skončí v závěru října. Praha chce proto Pražské služby ovládnout a prostřednictvím vlastní firmy pak svoz zajišťovat sama. Do doby, než firmu koupí, chce část činností týkající se svozu převést do příspěvkové organizace Trade Center Praha. Vlastní organizaci pak může zakázku legálně zadat bez výběrového řízení. "Je to jediná cesta, jak udržet klíčovou městskou firmu," řekl ČTK Vávra.

Pokud zastupitelstvo a valná hromada plán neschválí, vypíše Praha podle náměstka otevřený čtyřletý tendr na svoz a nakládání s odpadem. Jeho hodnota se pohybuje kolem čtyř miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů