Pátek, 29. března 2024

Česko zaostává za zahraničím v rozloze certifikovaných lesů

Česko zaostává za zahraničím v rozloze certifikovaných lesů

Česko zaostává za světem v rozloze lesů s certifikátem organizace FSC (Forest Stewardship Council). Ten zaručuje, že lesy jsou odpovědně obhospodařovány. Certifikaci má v ČR 50.000 hektarů lesů, což odpovídá zhruba dvěma procentům tuzemské lesní plochy. Například na Slovensku je to sedm procent, v Německu šest a v Polsku 80 procent produktivních lesů. Organizace FCS to dnes uvedla na tiskové konferenci. Označení má pro jeho držitele především marketingový význam.

Certifikát, který zaručuje, že při získávání suroviny nedošlo k drancování lesů a životních podmínek místních komunit, užívá v tuzemsku 159 firem, mezi nimi přední zpracovatelé dřeva či výrobci papíru. Počet certifikovaných firem v zemi roste, v roce 2003 jich bylo 12. Například v Německu jich je přes 2000 v Polsku více než 1000.

Povědomí o značce je mezi Čechy velmi nízké. Z průzkumu ze závěru loňského roku vyplývá, že ji zná 16 procent lidí v ČR. Poté, co byli lidé s označením seznámeni, uvedlo osm z deseti, že se s jejími cíli ztotožňuje a bezmála polovina by dala přednost takto označeným výrobkům. Zvýšit povědomí o označení a jeho významu má na podzim plánovaná kampaň.

"Za loňský rok se počet firem držících FSC certifikát navýšil o 11 procent na současných 27.543 firem po celém světě," uvedl ředitel tuzemské pobočky organizace FSC Tomáš Duda. Certifikováno je okolo pěti procent všech produkčních lesů na světě.

Právo udělovat certifikáty má na světě zhruba 30 firem, jde především o nadnárodní společnosti, řekl ČTK Duda. V česku certifikaci uděluje asi šest z nich. Certifikace je placená, u firem se pohybuje mezi 25.000 a 70.000 Kč, u lesní půdy je závislá mimo jiné na obhospodařované ploše. Pro velké vlastníky vychází cena přepočtená na hektar výrazně nižší než pro malé majitele lesů.

Dřevo, aby mohlo nést označení FCS, musí splňovat řadu sociálních i ekologických požadavků. Například v tropických pralesích musí kromě šetrného postupu těžby respektovat požadavky původních obyvatel. I v Česku jdou požadavky nad rámec platné legislativy. Podle Dudy je například omezeno užívání chemie a zakázáno používání holosečné těžby. Uchazeči o certifikát naopak mají povinnost při obnově lesa vysazovat více listnatých stromů a jedlí místo převažujících smrkových monokultur.

Podle Dudy je budoucnost světových lesů závislá právě na jejich udržitelném obhospodařování. Odhaduje se, že v Amazonii je 80 procent stromů káceno nezákonně, v Indonésii více než tři čtvrtiny. V roce 2010 se odhadovalo, že zhruba polovina tropického dřeva dováženého do EU pochází z nelegálních zdrojů. V Rusku je podíl černé těžby odhadován na 35 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů