Pátek, 29. března 2024

Carsharing v Brně

Carsharing v Brně

Carsharing v Brně zavádí od 2014 profesionální systém předávání přes čipové karty nebo mobilní telefony.

Co je to carsharing?

Centra měst se v posledních letech proměňují ve stále přeplněnější parkoviště. Auta stojí nejen na vyhrazených plochách, ale také na okrajích silnic, chodnících nebo trávnících. Navíc průzkumy ukazují, že průměrné auto denně jezdí jen jednu hodinu. Dalších 23 hodin někde stojí. Efektivita tedy nic moc. Princip sdílení je tedy jednoduchý: jeď autem jen tehdy, když ho opravdu potřebuješ. A dej ho k dispozici dalším, pokud ho nepotřebuješ - a pak použij MHD či kolo, vlak nebo "pěškobus". Carsharing proto odborníci řadí mezi udržitelné formy dopravy 21. století - především ve větších městech je to životaschopný způsob, který vám umožní využívat auto, aniž byste ho museli nutně vlastnit nebo se o něj starat.

Sdílením auta šetříte Vaše peníze i životní prostředí. Když s autem jedete jednou za týden nebo třikrát do roka na dovolenou, často se vám nevyplatí kupovat si vlastní. Proto vznikla myšlenka sdíleného auta. Car-sharing je vlastně levnější, mnohem flexibilnější a otevřenější forma autopůjčovny, kdy smlouvu podepíšete jen jednou, auta máte k dispozici nonstop už na jednu hodinu a platíte jen za to, co skutečně ujedete. Podobné projekty již řadu let existují v zahraničí a mají mnoho nadšených uživatelů.

Autonapůl funguje v Brně přes 10 let a stále se utěšeně rozrůstáme. Začínali jsme v roce 2003 jako první český oficiální systém carsharingu se starou jugoslávskou Zastavou. Od těch dob jsme se ale opravdu posunuli, Zastava odešla do věčných lovišť a nyní našim klientům nabízíme mnohem mladší a spolehlivější vozový park. V poslední době už kupujeme pouze nová auta: namátkou dvě Octavie kombi, Ford Fusion, dvě Kie Ceed kombi, tři Roomstery aj. - celkový počet je nyní 14 aut, z toho 2 v Praze a 1 v Liberci. Máme také přívěsný vozík, tažné zařízení má třetina naší flotily. Podle zájmu možná vzniknou pobočky i v dalších městech.

Podobně se rozrůstá i počet klientů, nejčastěji rodin. Na jedno auto předpokládáme 6-8 klientů. V současné době čítá Autonapůl přes 120 klientů - rodin, jednotlivců, neziskových organizací či živnostníků a malých firem. Další zájemce o sdílení z řad fyzických i právnických osob uvítáme s otevřenou náručí.

Pokud máte zájem, ale nevíte, jak na to, podívejte se na: http://autonapul.org/index.php/home

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů