Středa, 24. dubna 2024

Ministr Richard Brabec navštívil Šumavu

Ministr Richard Brabec navštívil Šumavu

Ministr životního prostředí Richard Brabec navštívil ve dnech 21. 5. až 23. 5. Národní park Šumava. Při své návštěvě se při více příležitostech setkal se starosty šumavských obcí, se kterými jednal zejména o zlepšení komunikace mezi Správou Národního parku a starosty obcí a o konkrétních společných projektech, na kterých budou obce, Správa NP i ministerstvo spolupracovat.

Obce požadují, aby s nimi vedení NP úzce komunikovalo při různých realitních operacích, jako jsou například směny pozemků s třetími osobami nebo rozhodování o areálech bývalých vojenských posádek, jejichž budoucnost může výrazně ovlivnit život v obci. Takové areály leží třeba v obcích Stožec, Borová Lada nebo Kvilda. Mezi diskutovaná témata patřily i zcela konkrétní projekty, které by měly dále zlepšit turistickou přitažlivost Šumavy. Patří mezi ně například rozhledna Antýgl u Horské Kvildy, možnost vytvoření nových tratí pro běžecké lyžování, opětovné zpřístupnění některých turistických cest, zooprogramy, vybudování nových informačních středisek a řada dalších.

Ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený dokončí do dvou týdnů sérii jednání se všemi šumavskými starosty a připraví seznam konkrétních bodů k okamžitému řešení. Zároveň do příštího týdne představí seznam několika desítek rozpracovaných i připravovaných projektů správy NP. Ty neprodleně ministerstvo spolu se správou posoudí z hlediska priorit i finančních možností a využitelnosti příslušných dotačních programů a projedná je pak se starosty.

"Hovořili jsme také o možnostech, jak zlepšit nabídku pracovních míst pro místní obyvatele. Jednali jsme především o rozšíření možností pro práci v lese. Správa parku do měsíce představí konkrétní projekty, které nabídku pracovních příležitostí rozšíří," řekl ministr Brabec.

Ministr se se starosty dohodl i na pravidelných pracovních schůzkách. Ty budou probíhat zpočátku v měsíčních intervalech. "Rád bych zdůraznil, že vztahy se šumavskými obcemi a dotčenými kraji považuji za klíčové, a i když můžeme mít na některé věci různý názor, považuji za zcela samozřejmé, že budeme o těchto věcech mluvit," dodal ministr Brabec.

Kromě schůzek se starosty a prohlídek jednotlivých míst přímo v terénu, například oblasti Třístoličníku, Roklanské hájovny či Březníku, se ministr sešel se starostou města Vimperk na společné detailní prohlídce místního zámku. Vimperský zámek je v současnosti ve vlastnictví Správy NP Šumava.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů