Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pohádkové motivy se málokdy v reklamě dočkají kvalitního zpracování. Většinou se jedná o parodii, kde nejenže zanikne původní pohádkový étos, ale ještě navíc závěrečný packshot působí trochu rouhavě, neboť k pohádkám prodej zboží jaksi nepatří. Zářnou výjimkou je kampaň na klíšťovou encefalitidu s Karkulkou. Úvodním záběrem, ve kterém kamera jízdou objíždí dívku v rudé kápi vstupující do zamlženého lesa, by mohl začít jakýkoli film od Larse von Triera. Použitá poetika je přesná - v pohádce čeká v lese zlý vlk, tady zlý klíšťák. Motiv je využitý v celé šíři, od televizního spotu přes billboardy až po informační kamion, který je také pokreslený. Jedná se zkrátka o kvalitní dílko. Obavu, aby tu snad nevyrostla generace dětí, které při pohledu na les přepadne hrůza, zaplašíme snadno - pohádku O Karkulce jsme také všichni slyšeli, a stejně jsme se jít do lesa (moc) nebáli. Co ale bude, až jednou ekologové spustí kampaň na ochranu šumavských vlků?

Český plynárenský svaz podporuje stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k urychlenému dopracování a schválení aktualizované Státní energetické koncepce.
Energetika prochází velmi složitým obdobím a průtahy ve schvalování ASEK mohou vést ke ztrátě důvěry investorů. Je proto nezbytné nastavit a definovat jasný a dlouhodobě stabilní rámec dalšího směřování budoucího energetického mixu České republiky. Je třeba obnovit prostředí, které usnadní podnikatelům v energetice rozhodování o investicích.
Český plynárenský svaz plně sdílí názor, že přijetí národního rámce je nezbytné i pro utváření pozic ČR při rozhodování o energeticko-politických otázkách na úrovni EU. Ve shodě se stanoviskem SPD ČR bychom proto uvítali dokončení ASEK a jeho přijetí vládou do konce roku 2014.

Úřady kupují podobné věci za výrazně různé ceny
Částky vynakládané jednotlivými ministerstvy za nákup srovnatelných věcí se liší i o desítky procent. Vyplývá to z předběžných výsledků auditu na ministerstvech spravovaných představiteli hnutí ANO, prezentovaných včera v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Úspory by podle něj měl do budoucna přinést připravovaný centralizovaný systém nákupu.

Britové objevili velké ložisko břidlicové ropy
Britští geologové objevili v jižní Anglii rozsáhlé ložisko břidlicové ropy, jehož zdroje by mohly nahradit docházející zásoby v Severním moři. Vláda v Londýně návazně uvedla, že plánuje usnadnit těžařům přístup k pevninským zdrojům ropy a plynu. Teoreticky by nové ložisko mohlo až 15 let uspokojovat celou britskou spotřebu kolem 1,60 milionu barelů denně.

Japonsko má už 16. státní svátek - Den hor
Japonsko schválilo Den hor jako nový státní svátek. Počet státních svátků, které Japonci každoročně slaví a které pro ně znamenají den volna, tak vzrostl na šestnáct. To je víc než ve většině vyspělých zemí. Důvodem zavedení svátku je podle expertů především snaha, aby si zaměstnanci dopřáli během roku více oddechu. Nový státní svátek se bude slavit 11. srpna.

Na dálnici znovu hrozí sesuvy půdy
Sesunutý svah na rozestavěné dálnici D8 u Litochovic na Litoměřicku není stabilní. Při silných deštích hrozí, že se dá znovu do pohybu. Už teď je jisté, že sesuv se za určitých klimatických podmínek může opakovat, řekl Zdeněk Venera, ředitel České geologické služby. Přesné výsledky geologického průzkumu budou podle něj tento týden.

Farmáři si rozdělí 32 miliard korun
Zemědělci letos podali rekordní počet takzvaných jednotných žádostí o dotace, v nichž žádají o většinu podpor. Na Státní zemědělský intervenční fond jich farmáři do poloviny května zaslali bezmála 29 600, více než o tisícovku více než rok předtím. Na základě žádostí má být mezi příjemce letos rozděleno takřka 32 miliard korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů