Úterý, 19. března 2024

Slaňoval domy a vše komentoval. To nestačilo, šéf zelených Liška rezignuje

Slaňoval domy a vše komentoval. To nestačilo, šéf zelených Liška rezignuje

Předseda zelených Ondřej Liška rezignuje. V eurovolbách sice jeho strana získala víc procent než v těch sněmovních, přes pětiprocentní hranici se ale nedostala. Přitom Liška se v posledních měsících mohl přetrhnout, aby byl vidět. Marně.

V podzimních sněmovních volbách získala Strana zelených 3,19 procenta hlasů. Šéf strany Ondřej Liška komentoval výsledek s úsměvem, že jsou nejsilnější neparlamentní stranou a že díky překročení tříprocentní hranice budou od státu dostávat miliony.

V eurovolbách získali zelení 3,8 procenta hlasů, tedy víc než na podzim. To už ale Liška označil za neúspěch a rozhodl se, že na svou funkci rezignuje.

"Nezískali jsme mandát, a je proto na místě, abych z toho jakožto předseda a lídr kandidátky vyvodil důsledky," oznámil v pondělí odpoledne s tím, že členem partaje i nadále zůstane.

Strana nepřekročila hranici pěti procent ani přesto, že od sněmovních voleb se její chování výrazně proměnilo. Zelení se snažili být co nejvíc vidět.

Liška i zástupci partaje se vyjadřovali ke všem možným tématům. Od tiskového oddělení přistávaly novinářům do mailu zprávy několikrát týdně. To předtím nebylo běžné.

Zelení komentovali například i prodej spodního prádla s obrázkem bobra, nákup kamer v Praze 1, ale také rezignaci ombudsmana nebo chování České pošty, která podle nich škodí zdraví zaměstnanců, když je nutí prodávat cigarety.

Pořádali také řadu diskusí, například o sexismu v reklamě a médiích.

V době největší krize Liška dokonce iniciativně odletěl na Ukrajinu a zajímal se o tamní situaci.

V kampani před eurovolbami navíc zelení využili několik prvků, které předtím v Česku nikdo nezkusil. Inspirovali se v USA u prezidenta Baracka Obamy, který založil kampaň na individuálním fundraisingu. Lidé neměli posílat peníze straně, ale přímo charismatickému lídrovi.

Od politika z indického Dillí potom Liška okoukal lezení po domech. Spolu s kandidátkou Michalou Suchardovou slaňovali pražské stavby a přesvědčovali lidi za okny, aby volili zelené.

Strana také otevřela kontaktní centrum na Vltavě a převážela lidi po řece. Liška si zároveň sedl k telefonu a odpovídal na dotazy voličů.

"Vydali jsme se oslovovat voliče nejen na zemi, ale také ve vzduchu a na vodě. Je jasné, že jde o nadsázku, ale z řady ohlasů víme, že voliči oceňují právě naše mimořádné nasazení," věřil těsně před volbami Liška.

To přesto nestačilo a politik v čele strany končí. Zelené tak opět čeká volební sjezd. Ten se přitom konal nedávno, koncem ledna. Na něm Ondřej Liška své předsednictví obhájil, důvěru mu dalo 125 ze 198 delegátů.

Je však pravděpodobné, že nového lídra si zelení najdou až po komunálních a senátních volbách, které se konají na podzim. Stranu do té doby povede 1. místopředsedkyně Jana Drápalová.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů