Úterý, 16. dubna 2024

LIPKA V JUNDROVĚ OTEVŘE NOVÝ EKODŮM

LIPKA V JUNDROVĚ OTEVŘE NOVÝ EKODŮM

Pracoviště Lipky Rozmarýnek sídlící v brněnském Jundrově v současné době prochází velkými změnami. Na místě maličké budovy vyroste prostorné centrum zdravého bydlení, které bude ukazovat dětem i dospělým, jak se dá stavět v souladu s přírodou. Veřejnosti se otevře již na konci srpna.

Stavba nového ekodomu je v plném proudu a pracoviště Lipky Rozmarýnek promění k nepoznání. Celková užitná plocha původní budovy čítala necelých 130 m2 a nabízela pouze dvě menší učebny celkem pro 25 žáků. Budova navíc neměla bezbariérový přístup a byla energeticky velmi náročná. "Ve zrekonstruované budově o celkové ploše 344 m2 se budou nacházet tři učebny pro celkem 50 žáků, prostorná vstupní hala, cvičná kuchyň i zázemí pro pedagogy. Rozmarýnek tak bude moci nabídnout školám nové výukové programy a učit více žáků najednou. Celý objekt navíc bude bezbariérový," uvádí Martin Šrom, vedoucí pracoviště Rozmarýnek.

Jedinečnost nového ekodomu bude spočívat především v šetrných technologiích a materiálech, které budou při stavbě využity. Celý objekt bude dřevostavbou vytápěnou biomasou pomocí kotle na peletky. Na střeše nebudou chybět solární panely využívané na ohřev vody, v interiérech budou použity hliněné omítky a přírodní linoleum. "Energetická náročnost budovy se bude pohybovat v limitech pro nízkoenergetické stavby, což je pod 50 kWh/m2/rok, a celý objekt díky tomu bude sloužit jako příklad ekologicky šetrné stavby. Záměrně v budově použijeme více typů konstrukcí a izolací, z nichž některé budou odkryté, aby se s nimi návštěvníci mohli seznámit a porovnat jejich vlastnosti", doplňuje Šrom.

Renovací projde také přírodní zahrada s mnoha novými vzdělávacími i herními prvky, pro kterou je Rozmarýnek u veřejnosti, učitelů i žáků tak oblíbený. Přibude v ní například zvětšený altán, rozvod šedé a dešťové vody zahradou či kořenová čistírna.

Nový ekodům Lipka slavnostně otevře pro veřejnost 30. srpna 2014. Již nyní se ale připravuje několik praktických workshopů, které účastníky seznámí právě se šetrnými technologiemi ve stavitelství. V nabídce bude například workshop o zelených střechách, hliněných omítkách či kořenových čističkách. První semináře proběhnou již v červnu.

Stavba je realizována díky příhraničnímu projektu MONA - Moving Nature, který je financován Evropským fondem pro regionální rozvoj.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů