Pátek, 19. dubna 2024

Proč je v českých městech často značný nepořádek?

Proč je v českých městech často značný nepořádek?

Proč je v našich velkoměstech často velký nepořádek? Zde je pár příčin:

1. Byla zrušena starost majitelů domů o veřejná prostranství před domem a města a obce často ulice neuklízí tak často, jak by bylo zapotřebí

2. Pracovníci úklidových firem ne vždy odvedou kvalitní práci, někdy jenom mechanické čištění nestačí. Pracovníci provádějící pokosy docela často místo toho, aby před kosením vybrali papírky a plastové odpady z trávníků a keřů, raději vše rozmělní sekačkou a potom máme místo trávníků miniaturní skládky papírků a plastových částic...Kde jsou kontrolní orgány objednatele?

3. Mytí ulic kropicím vozem se stalo velkou vzácností, proto zkusme si někdy aspoň pomocí kýblem nebo vlastní hadicí umýt chodník před domem a pár krát za týden třeba i zamést

3. Popelnice místo, aby byly uvnitř objektu jsou často vně, jsou otevřené, přeplněné a přehrabují se v nich často bezdomovci a kočky. Jsou snadnou hříčkou větru, převrátí se a obsah se rozfouká doširoka a daleka.

4. Některým občanům je zatěžko odvézt svůj objemný odpad nebo starou ledničku či TV do sběrného střediska apod.. Myslí se , že je svozový vůz odveze (to asi těžko). V horším případě je nenapadne nic chytřejšího, než poskytnout televizi zvířátkům do lesa , aby se mohli dívat na večerníčky. Od čeho jsou potom sběrná střediska?

5. Starší nebo invalidní občané mají často problém odvézt objemný odpad do sběrného střediska. Asi by stálo za to zvážit místy v takových případech zřízení pomocné služby k SSO - odvoz odpadu na zavolání.

6. Pejskaři také vždy neuklidí po svých čtyřnohých přátelích, potom naše trávníky zvláště krásně voní..

7. Je nám často zatěžko jít o kousek dál, kde je chodník, raději podupeme trávník, abychom ušetřili pár kroků.

8. Distribuce letáků ke vchodům domů nebo za stěrače je značný zdroj znečištění, k němu také občas přispívá nelegální výlep plakátů, třeba bohužel i na kontejnery pro separovaný sběr odpadů.

9. Nepochopitelná věc je vandalismus, projevující se primitivním čmáráním naprostých nesmyslů na nově opravené objekty, sběrné nádoby, dopravní prostředky apod. Způsobuje vlastně optické znečištění ulic apod.

10. Neorganizovaný pobyt bezdomovců a někdy i squatterů vede k vytváření poměrně dost velkých černých skládek, případně nepořádku.

11. Nepochopitelné a i riskantní je vyhazování odpadků z aut, vlaků...

Zkusme postupně tyto nešvary omezit či nejlépe úplně vymýtit. Ušetříme zaručeně spoustu peněz, jež se dají daleko smysluplněji využít v oblasti ekologie nebo péče o děti apod.

Pro hlášení různých nepravostí při údržbě veřejných prostrantví, přírody, černých skládek, nefunkční infrasruktury města a obcí apod. používejte modernizovaný občanský systém ZmapujTo.cz. Systém je možno stáhnout si zdarma z příslušné webové stránky. Více informací obdržíte na: www.zmapujto.cz

ZDROJ: EnviWeb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů