Úterý, 16. dubna 2024

CVVM: Čtvrtina Čechů vyhazuje nespotřebované potraviny do koše

CVVM: Čtvrtina Čechů vyhazuje nespotřebované potraviny do koše

Čtvrtina Čechů vyhazuje nespotřebované potraviny do koše, zhruba třetina lidí je kompostuje či dává zvířatům. Vyplývá z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Nejčastěji končí v odpadcích ovoce a zelenina nebo pečivo. Důvodem pro vyhození potravin je podle průzkumu většinou to, že se zkazily, velmi málo lidí vyhazuje jídlo jen proto, že na něj zrovna nemá chuť.

Největší část Čechů v průzkumu uvedla, že se problémem, co udělat se zbylými potravinami, zabývat vůbec nemusí. Více než dvě pětiny lidí totiž spotřebují všechno jídlo. Přes 30 procent dotázaných co nejvíce zbylých potravin zkompostuje nebo použije jako krmivo pro zvířata, u 24 procent Čechů končí běžně nespotřebované potraviny bez užitku v koši.

Přitom 45 procent obyvatel Česka zároveň podle dalšího průzkumu CVVM míní, že plýtvání potravinami představuje velký problém, o němž je třeba mluvit. Dalších 44 procent pak říká, že plýtvání jídlem není správné, ačkoli jsou akutnější problémy, které je potřeba řešit. Pouze devět procent dotázaných uvedlo, že plýtvání potravinami není celospolečenským problémem.

Lidé podle průzkumu vyhazují potraviny nejčastěji proto, že se zkazily, jen dvě procenta dotázaných se zbavují jídla hlavně kvůli tomu, že už na něj ztratily chuť. Většinou se lidé zbavují zeleniny a ovoce nebo pečiva, téměř nikdy nekončí v odpadcích obilniny, luštěniny a sušené plody nebo pochutiny.

Pracovníci centra se lidí ptali také, zda mají na vyhazování potravin podíl slevy v obchodech. Nejvíce Čechů, přesně 50 procent, míní, že nakupování zboží ve slevových akcích nevede k většímu vyhazování. Opačný názor má 45 procent lidí.

Průzkumy provádělo CVVM v období od 7. do 14. dubna. Zúčastnilo se jich 1027 obyvatel České republiky starších 15 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů