Sobota, 27. dubna 2024

Odborná firma bude sanovat kontaminovaný areál v Chrudimi

Odborná firma bude sanovat kontaminovaný areál v Chrudimi

Kontaminovaný areál prádelny a čistírny oděvů bývalého chrudimského podniku služeb čeká sanace. Odstranění staré ekologické zátěže za téměř 46 milionů korun z velké části zaplatí dotace z Operačního programu životní prostředí a více než pěti miliony současný majitel pozemku. Čtyřmi miliony by měl přispět Pardubický kraj, pokud to schválí zastupitelé, informoval ČTK mluvčí hejtmanství Jakub Rychtecký.

Sanaci provede odborná firma, která teprve vzejde z výběrového řízení. Provedená analýza před několika lety ukázala, že podzemní vody a půdní vzduch jsou v lokalitě kontaminované hlavně těkavými chlorovanými uhlovodíky. Přitom je zde umístěn záložní zdroj vody pro zálivku v Zahradnictví Blehovsko.

Původce znečištění, bývalý okresní podnik služeb OPOS Chrudim, již neexistuje a pozemek má nového vlastníka. Státní fond životního prostředí žádost o dotaci akceptoval a na lokalitu bylo vydáno prohlášení o havárii na podzemních vodách. Sanační práce by měly být hotové do konce roku 2015.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů