Čtvrtek, 25. dubna 2024

Inspekce zpřísnila dohled nad některými autovrakovišti

Inspekce zpřísnila dohled nad některými autovrakovišti

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zpřísnila dohled nad některými autovrakovišti. V těchto dnech dokončuje větší kontrolní akci, v níž se zaměřuje na 120 vytipovaných vrakovišť po celé republice. Ta sice jsou v oficiální evidenci, ale dosud byla méně sledovaná. Už z předběžných výsledků vyplývá, že s polovinou provozovatelů se zřejmě povede správní řízení, řekl ČTK vedoucí odboru odpadového hospodářství ČIŽP Lukáš Kůs. Za porušení předpisů by mohli platit až desetimilionovou pokutu.

Podnět ke kontrole dostali inspektoři od ministerstva životního prostředí. Zaměřují se hlavně na vrakoviště, která nečerpala dotace ze Státního fondu životního prostředí, ale i ta, jež nepovolily krajské úřady. "Tam je průběh kontroly obtížný. Mnohdy dochází k diskuzi o tom, jestli vozidlo je vůbec ještě autovrak, nebo jestli to je soubor náhradních dílů," uvedl Kůs.

V Česku funguje podle evidence České informační agentury životního prostředí téměř 600 povolených provozoven s vyřazenými auty, nelegálních je podle odhadů množná jednou tolik. Za nelegální se totiž mohou považovat už tři rozebraná auta. Loni nabylo právní moci téměř 40 rozhodnutí, pokuty dosahovaly až 1,7 milionu korun, nejvyšší činila 275 tisíc. Přísnější podmínky pro provoz autovrakovišť má dát nová vyhláška, která letos vejde v platnost.

Jedním z problémů je, že jsou autovrakoviště povolována jako malé provozy, jejich majitelé často překračují jejich kapacitu a vraky pak shromažďují na nezabezpečených místech. Inspektoři například řešili případ, kdy provozovatel demontoval vyřazená auta a zbytky, jež nemohl zpeněžit, odhazoval v okolí. Mezi nejčastější přestupky také patří špatně vedené či chybějící evidence hmotnosti vraků. Ty jsou totiž výhodným obchodním artiklem právě kvůli k rostoucí ceně vykupovaného železa.

Inspektoři se jako loni chystají provést namátkové kontroly celkem zhruba u tří tisíc provozů podnikajících v odpadovém hospodářství. Zaměří se například na vytipovaná odkaliště, všechny skládky nebezpečných odpadů i solární elektrárny, hlavně ty, které neuzavřely smlouvu s provozovatelem kolektivního systému. Jen v oblasti odpadů byly po kontrolách ČIŽP uloženy pokuty za téměř 93 milionů korun.

Inspektorů ČIŽP každoročně ubývá. Ministerstvo životního prostředí plánuje inspekci posílit. "Denně dostáváme podněty ke kontrolám. Jsou nesmírně důležité. Posílíme kompetence nejen české inspekce ale i SFŽP v této oblasti," slíbil ředitel odboru odpadů na MŽP Jaromír Manhart.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů