zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Avokádová pomazánka

08.06.2014
Zdraví
Avokádová pomazánka

Avokado je zvlastna zelenina alebo ovocie( podla uhlu pohladu) a v krajinach vyskytu sa vacsinou je samotne,alebo ako priloha k salatom a masu.Mne osobne samotne nechuti, tak som si vymyslel jednoduchu a chutnu pomazanku.
Avokada su dva druhy.Oba maju tvar vacsej alebo mensej hrusky.V com sa lisia je supka. Jedno je svetlejsie zelene s uplne hladkou supkou - to je vhodne na priame jedenie. Druha odroda ma supku tmavo zelenu az do cierna a je hrbolate - toto je vhodne na pripravu pomazanky. Ked kupujete avokado ma byt makke ( ale nie moc) a nesmie v nom hrkat kostka.Ak je supka uz tmavohneda az cierna, prevdepodobne bude prezrete a nie moc dobre. Tvrde avokado nieje vhodne na konzumaciu a to ani rozmixovanim.Treba ho nechat odlozene dozriet, ale nie v chladnicke, tam vydrzi tvrde dost dlho

Postup

Avokado nozom rozrezeme na vysku okolo kostky. Uchopime do oboch ruk a polkami otocime cim ich od seba oddelime. V jednej polovicke ostane kostka. Sekneme do nej nozom a otocenim vyberieme. Spravne dozrete avokado ma mat svetlunko zltu ( maslovu) farbu diziny na okrajoch prechadzajucu do zelenej farby a ma sa dat vybrat lyzickou (trochu tuhsia maslova konzistencia) sive flaky, sive az cierne zilkovanie su znamkami zacinajucej hniloby.
Lyzickou vyberieme duzinu avokada do misky, pridame na drobno posekanu cibulku (pokial mozno sladky stavnaty typ, komu nerobi cerstva cibula dobre, moze ju trosku orestovat a pridat vychladnutu), pridame prelisovany cesnak ( kto ma ako rad, alebo mozeme uplne vynechat) pridame sol, cierne korenie a par kvapiek citrona. vsetko pretlacame vidlickou az mame pomazanku.Staci natriet na kruzky z rozka, alebo bagety a jest.
Pre vylepsenie chuti mozme pridat olupane posekane a kratko oprazene mandle.

Avokado je univerzalny prenasac chuti a vlatne 100% prirodny tuk, takze na pripravu pomazanok sa da pouzivat ako maslo.Pozor so solou a korenim. Avokado chute znasobuje!!!

Ak do vysie opisanej pomazanku pridate uvarene posekane vajcia, ziskate vajickovu pomazanku,pritanim tuniaka, udenych sprotov, alebo sardiniek zasa rybaciu pomazanku, a ak pridate trochu viac cesnaku a syrokrem mate cesnakovo syrovu pomazanku.
Chutovo je perfektna, ma len dve chyby. Jednak je trochu priserna zelena farba pomazanky a jednak sa neda skladovat. Ak ju nechate do druheho dna v chladnicke scerna a zvodnatie.

ZDROJ: labuznik.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí