Čtvrtek, 18. dubna 2024

Praha za téměř miliardu ovládne odpadovou firmu

Praha za téměř miliardu ovládne odpadovou firmu

Miliardové zakázky na svoz odpadu v hlavním městě se přestanou soutěžit. Praha se včera přiblížila úplnému ovládnutí společnosti Pražské služby - metropoli to umožní udělovat vlastní firmě zakázku bez tendrů. Prahu to však nyní přijde téměř na miliardu korun. Společnost, ve které má zatím hlavní město 77procentní podíl, včera schválila, že za 800 milionů korun odkoupí pětinu svých akcií od firmy Northward Holding Limited, která je před časem získala od skupiny Natland. Do dvou týdnů by se měla sejít další valná hromada, aby dokončila nákup zbylých akcií, přičemž hodnota celého obchodu by neměla překročit 950 milionů korun.

Tuto cenu kritizuje pražská opozice. "Když jsem byl primátorem, odhad ceny akcií se pohyboval kolem 600 milionů za 17procentní balík akcií. Ta částka je absolutně neadekvátní," říká bývalý primátor za ODS Bohuslav Svoboda.

Náměstek současného primátora Jiří Vávra (TOP 09) kritiku odmítá, cena je prý stanovena správně. "Navíc nebyl rozdělen zisk společnosti za minulý a předminulý rok," podotýká Vávra.

První takzvanou in-house zakázku na svoz komunálního odpadu by město podle Vávry mělo Pražským službám udělit zhruba do měsíce, jakmile bude celý odkup akcií hotový. Město ale tlačí čas. Valná hromada včera proto schválila vyčlenění části činností z Pražských služeb do městem vlastněné příspěvkové organizace Trade Centre Praha, která dočasně zakázku získá.

Přestože bude metropole nakupovat služby fakticky sama od sebe, neměl by pravidelný kontrakt přesáhnout dva roky. "Tak, aby ceny vždy odrážely, jak se momentálně vyvíjí trh a jak se pohybují obvyklé ceny," vysvětluje náměstek primátora. "Není jediný důvod, aby Praha platila, byť své dceřiné společnosti, zbytečně více," dodává Vávra.

PRAŽSKÉ SLUŽBY

Firma zajišťuje pro město svoz komunálního odpadu. Provozuje mimo jiné také malešickou spalovnu, v níž se likviduje většina směsného odpadu.

Pražské služby mají na starosti také silničářské činnosti. Jedná se o provádění dopravního značení a zařízení, čištění komunikací a jejich součástí a zajišťování sjízdnosti a schůdnosti komunikací, drobné stavební opravy chodníků a vozovek a údržbu silniční zeleně.

Hlavní město drží 76,92 procenta akcií, zbytek patří šesti dalším subjektům.

AUTOR: Aleš Měřička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů