Čtvrtek, 28. března 2024

Jsou města skutečně zárukou kvalitního života jejich obyvatel?, zeptá se už za týden festival reSITE a jeho hvězdní hosté

Jsou města skutečně zárukou kvalitního života jejich obyvatel?, zeptá se už za  týden festival reSITE a jeho hvězdní hosté

Tři čtvrtiny obyvatel České republiky žijí ve městech, jejich počet soustavně roste, a přesto výzkumy dost často ukazují na nespokojenost obyvatel. Na to, že prosperita nejde ruku v ruce s pocitem štěstí a osobního naplnění. Přizpůsobují se tedy města lidem, nebo lidé městům? A kdo ovlivňuje jejich budoucí podobu? Politici, architekti, developeři, ekonomové či občanská sdružení? Třetí ročník mezinárodního festivalu reSITE, jenž v Praze začíná už za dva týdny, přivede na jedno místo světové odborníky i zástupce veřejnosti, kteří budou diskutovat právě problematiku budoucnosti měst a života ve městech z mnoha úhlů: z urbanismu, strategického plánování, investic, architektury a designu, ekonomiky a dalších společenských věd, samozřejmě kultury a dalších kreativních průmyslů... "Nelze udělat dobrý projekt, aniž by města při územním plánování a vytváření veřejného prostoru pracovala s různými skupinami lidí z těchto oblastí," říká americký architekt Martin Barry, ředitel a zakladatel festivalu.

Pořadatelskému týmu reSITE se z každé oblasti podařilo získat skutečné špičky, z nichž mnohé se v České republice představí vůbec poprvé. Centrem letošního ročníku se ve dnech 18. až 21. června stanou nové prostory multifunkčního Fora Karlín, které se v podobném rozsahu premiérově otevře veřejnosti. "Česká realita bude podrobena srovnání s úrovní života metropolí, jako jsou New York, Londýn nebo Paříž. Problémy i silné stránky však mohou být společné i pro města s několika tisíci obyvatel - i proto jsme nadšeni z účasti desítek starostů měst, pracovníků stavebních úřadů, odborů rozvoje a podobně. Je zřetelné, že otázky, které reSITE otevírá, jsou velmi aktuální i akutní," říká architekt a programový ředitel festivalu Osamu Okamura.

Jedinečné koncentrace předních světových odborníků využije i město Praha. V první den festivalu (18.6.) proběhne ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) celodenní intenzivní workshop zaměřený na strategický rámec Prahy. S experty ze Spojených států, Španělska, Francie a Německa se pražští experti budou věnovat tématu rozvoje pražské letištní oblasti.

Tvůrčí a maximálně inspirující přístup se prolíná všemi částmi festivalu. Odbornou konferenci doplňují workshopy, akce ve veřejném prostoru, výstavy a projekce, neformální rozhovory a setkání s hlavními hosty reSITE, ale rovněž cyklojízda nebo videomaping... Více informací je k dispozici na www.resite.cz. Upoutávka a pozvánka na http://vimeo.com/91420380 a http://vimeo.com/97056159 .

Hlavní programovou linkou letošního reSITE je městská ekonomika. Lidé se postupně stěhují tam, kde je a jejich děti čeká lepší budoucnost. V Čechách žije přibližně tři čtvrtě obyvatel v městských aglomeracích. Současná středo- a východoevropská města tvrdě soutěží o pozornost a energii svých občanů i investorů. Jen úspěšná města posilují své postavení jako centra vzdělávání, kultury, inovace a stávají se tak motorem ekonomiky. Nejen proto jsou jednotlivá témata reSITE určena nejširší veřejnosti. Veřejný prostor, fungující infrastruktura, doprava, využití industriálních objektů, odiv lidé z center měst, vliv veřejného mínění a další ...



Města na lepší místa k životu může změnit každý

Na městské plánovaní a budoucnost měst se zaměřují hned dvě výstavy ve festivalovém centru Forum Karlín. Výstava s názvem Myslet město představí konkrétní příklady transformace deseti světových měst, například Paříže, Lagosu, Londýna, S~ao Paula, Barcelony či Bilbaa. Pomocí pěti hlavních témat, která se týkají možností plánování, způsobu řízení města, záměrů městské správy v čase, kontextu místa a měřítka zásahů se snaží hledat důvody, proč je důležité inovovat způsoby řízení a organizace města. Druhá výstava WELTSTADT - Who creates the city? vznikla jako společná iniciativa Goethe-Institutu a Ministerstva životního prostředí SRN. Kurátory výstavy jsou Matthias Böttger, Angelika Fitz a Tim Rieniets. Výstava se točí kolem otázky - kdo formuje budoucnost města? Představuje díla různých forem a přístupů, které společně zkoumají proměňující se vize města, nové konstelace aktérů a přístupy k plánování. Za třetí výstavou, která představí dopravní strategie pro Prahu, stojí známé družení Auto*Mat.

Bariéry mezi řečníky a veřejností bourá mimo jiné série tzv. Nočních talk show. O technologiích a designu, které hýbou městy, o jejich vlivu na naší vzájemnou komunikaci i na náš život si bude 18. června povídat mezinárodní expert na urbanismus a kritik architektury Adam Greenfield. Odpovědi na otázku, jak může aktivní kulturní život pozitivně ovlivnit architekturu a městský život, se 20. června pokusí společně nalézt guru městské kultury z Bělehradu Ivan Kucina a Margaret Newman, která vyměnila pozici vedoucí štábu Oddělení dopravy města New York za výkonnou ředitelku Newyorské městské umělecké společnosti (MAS).

Čtvrtek i pátek nabídne zájemcům tuzemskou premiéru unikátního dokumentárního projekt My Streets Films. Ten vznikl v roce 2011 v Londýně a poprvé se projekt s prvky občanské žurnalistiky objeví i u nás. My Street Films ve spolupráci s reSITE promítne 3 filmy každodenních, nečekaných, zapomenutích i šokujících příběhů z vašich oblíbených míst od lidí, kteří který milují své město.

S účastníky konference se budou moci zájemci neformálně setkat i na reSITE party, na které ožije budova Forum Karlín pod rukama umělecké jednotky Lunchmeat. Pro ty, kteří by se chtěli blíže seznámit s Prahou 8, je naplánována cyklojízda, kdy se příznivci bicyklů vydají společně s vybranými řečníky na projížďku po okolí.

Intenzivní dva dny se světovou elitou urbanismu či ekonomiky na konferenci reSITE

Jednou z hlavních akcí festivalu je dvoudenní mezioborová konference se skvělými řečníky z celého světa, která se letos soustředí na čtyři hlavní témata: Strategické plánování a veřejná diskuse, Občanská odolnost, město pro všechny, Hustota a městský rozvoj a Industriální minulost: inovativní budoucnost.

Mezi čtyřmi desítkami řečníků jsou takové osobnosti jako například Edward Glaeser, specialista na městskou ekonomii a autor bestselleru Triumf města: Jak nás náš největší vynález dělá bohatšími, chytřejšími, zelenějšími, zdravějšími a šťastnějšími. Dále exkluzivní kritik deníku The New York Times Michael Kimmelma, spisovatel Robert Hughes, nejvýznamnější architekt (veřejného prostoru) současnosti Michel Desvigne, spoluzakladatel světoznámého nizozemského studia West 8 Adriaan Geuze nebo charismatická a veleúspěšná architektka a designérka Benedetta Tagliabue působící v Barceloně.

Vystoupí ale i celá řada představitelů měst a obcí a zástupců neziskových organizací. "V rámci konference se snažíme účastníkům představit co nejvíce praktických ukázek možností zlepšení kvality života ve městech," dodává Osamu Okamura.

Světoví odborníci budou diskutovat nad novým strategickým plánem pro Prahu

V první den festivalu 18. června proběhne celodenní intenzivní workshop, který mezinárodním expertům představí novou Strategii pro Prahu vznikající v týmu vedeném Tomášem Ctiborem. Cílem tohoto workshopu je maximálně využít znalostí a zkušeností odborníků z úspěšných měst ve světě (Denver, New York City, Calgary, Paříž, Berlín), kteří se budou účastnit se svými příspěvky a vystoupí v rámci diskusí na konferenci reSITE. Tento intenzivní celodenní workshop poskytne možnost zástupcům IPR představit do hloubky současný stav zpracování Strategického plánu pro hl. m. Prahu, jeho odbornou diskusi ve specifických tematických oblastech a geografických lokalitách. Snahou je zlepšení města nejen pro dnešek, ale i pro budoucí generace. Workshop proto bude zkoumat skutečné ekonomické, sociální a ekologické hodnoty, které přináší do měst chytřejší navrhování, zaměří se na procesy a řešení v zájmu obyvatel města.

Praktické odkazy
Přihlášky na konferenci - resite.cz (Zástupci státní správy či neziskových organizací mají slevu na vstupném)

Program konference - resite.cz

Přehled řečníků - resite.cz

Soutěž o vstupenky na konferenci - http://resite-festival.tumblr.com/thecityilike

CO JE reSITE?

Festival reSITE je mezinárodní platforma pro sdílení idejí a praktických zkušeností pro obyvatelná, konkurenceschopná a odolná města.

reSITE se zaměřuje na veřejný prostor z hlediska designu, kultury, politiky, financí, zapojení komunit a udržitelnosti. Jeho cílem je nastavit veřejný dialog o městském prostoru a také objevovat modely městského plánování, které mohou inspirovat občanské iniciativy.

reSITE oslovuje architekty, politiky, urbanisty, developery, krajinné architekty, odborníky z oblasti plánování, inovací, dopravy, inženýry, ekonomy, finančníky, zástupce nejrůznějších komunit, vědce, umělce, studenty a všechny s aktivním zájmem o zlepšení kvality života ve městě.

reSITE založil v roce 2011 americký urbanista Martin Barry. Jeho programovým ředitelem se stal architekt Osamu Okamura, dříve dlouholetý šéfredaktor architektonického časopisu ERA21.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů